[text]
Täna on

Esmaspäevast pyhapevani toimub Tartus tõsielufilmide suurnäitus Maailmafilm. Eesti Rahva Muuseumi loengusaalis linastuvad nädala jooksul hommikust õhtuni poolsada filmi, mis tutvustavad rahvaste ja inimeste elu ning elma.

Maailmafilmi kodulehelt võib lugeda, et syndmuse põhikava õhtuste filmide yhisnimetajaks on inimene linnas – Homo Urbanus. "Linn on erinevate huvide, eesmärkide, identiteetide ja võimusuhete põimumise keskkond, mis on pidevas muutumises. Nende filmide keskmes on linna ja selle elanike suhestumine: lood rahvuslikest ryhmadest, naabruskondadest, peredest ja inimestest, aga ka linnas tekkivatest uuskultuuridest. Suurem osa maailma elanikkonnast elab nyydseks linnades, kuid need on erinevad elud, erinevad võimalused ja erinevad arusaamad. Kaheksa lugu elust linnades on vaid killukesed sellest kõigest.

Filmikavast jookseb läbi ka naiste saatuste ja valikute teema tänapäeva maailmas. Kuigi nad seisavad tihti sarnaste valikute ees, on nende elud väga erinevad. Filmid räägivad naistest emadena, tytardena, perekonnapeadena. Naiste oma peategelaseks muutmise kaudu ja seega maailma läbi naise silmade vaatamise aitavad need filmid mõelda näiteks rände ja inimõiguste teemadele, kuid ka inimsuhetele laiemalt: võimaluste ja vabaduste, kuid ka sõltuvuse ja valikute puudumise läbipõimitusele meie eludes.

Näidatakse ka põlisrahvaste elu uurivate vanameistri Timothy Ashi filme. Ka Aschi filmides näeb filmitegija otsinguid väljendusviiside ja väljendusvahendite vallas - olid ju Aschi esimesed, yanomamodest rääkivad filmid käekirjalt ysna erinevad hilisematest. Tema töid yhendab siiski veendumus etnograafiliste filmide olulisest rollist õpetamisel ja kultuuridevaheliste erinevuste tunnetamisel ning lootus suurendada selle kaudu vastastikust mõistmist, hoolimata filme vaatavate ja nende yle arutlevate inimeste kuuluvustest yhte või teise kultuuri, klassi, etnosesse."

Syndmuse kava ja esitatavate filmidega saab tutvuda Maailmafilmi kodulehel.


Maavalla Koda