[text]
Täna on

t_KuressHiienaitus.gifEile avati Kuressaare kultuurikeskuses fotonäitus “Eestimaa looduslikud pyhapaigad”. Välja on pandud 40 fotot, millest enamik on Maavalla Koja vanema Ahto Kaasiku pildistatud. Pildid koos allkirjadega tutvustavad Saaremaa ja Muhumaa ajaloolisi pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhapaikade säilimisega seotud muresid, kirjutas Oma Saar.

“Inimesed arvavad, et pyhakohad on kaugest minevikust, aga nad on ju ikka meie kõrval ja näituse eesmärk on tuua nad uuesti päevakorda,” rääkis näituse avamisel korraldaja Elo Liiv, kes on Maausuliste Saarepealse Koja liige, lisades, et näitus valmis ja täienes kahe aasta jooksul. Liiv loodab, et teavitades kohalikke omavalitsusi, saab need pyhad paigad ka nende abil kaardistada.

Ka Maausuliste Saarepealse Koja vanem Juhan Veel loodab, et näitus elustab natuke tegevust Saaremaal ja märkis, et pyhapaikade pildistamise ja näituse korraldamisega on ära tehtud suur ja tänuväärne töö.

“Maausuliste Saarepealse Koja koostatud näitus pyyab anda väikse panuse meie yhise kultuuripärandi olulise osa tutvustamiseks,” ytles kõige rohkem pyhapaiku pildistanud Ahto Kaasik, märkides, et kuigi ilma looduslike pyhapaikadeta poleks me põlisrahvas, ei tea eestlased hiitest ja nendega seotud tavadest kuigi palju.

“Hiied, pyhad kivid, allikad, puud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on nii maarahva vaimse kui ka asise põliskultuuri hoidjad, sest nendega on meie rahvuslik identiteet, meie juured kõige vahetumalt seotud,” lausus Kaasik.

Pyhapaikade pildinäitus jääb avatuks mahlakuu 27. päevani.


Oma Saar