[text]
Täna on

24.03. avati Kuressaare Kultuurikeskuses pildinäitus looduslikest pyhapaikadest. Välja on pandud 40 fotot Auli Kytilt, Ahto Kaasikult ja Ahto Raudojalt.

Näituse avamisel kõnelesid Maausuliste Saarepealse Koja vanem Juhan Veel ja kirjutaja Elo Liiv. Laulsid Õie Sarv ja Milvi Nils.

Näituse avamisele saatis läkituse Maavalla koja vanem Ahto Kaasik. Läkituses seisab:

"Head saarlased!

Meie lugu oma kodumaal ulatub aastatuhandete taha. Veel palju kaugemale ulatuvad meie yldinimlikud juured, meie keel, meie kombed ja yldiselt meie elm. Maarahvas ja saarlased teiste hulgas on aastatuhandeid elanud tundlikus kooskõlas oma koduymbruse loonaga. Elukeskkonna hea tundmine, veel enam aga arvestav ja lugupidav suhtumine sellesse on lubanud meil kasvada oma maa põlisrahvaks.

Paari aasta eest yhines Eesti vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooniga. Inimkonna väärtuslik pärand pole yksnes see, mis on tehtud kätega. Sama väärtuslik on ka see pärand, mis on syndinud ja elanud eelmiste põlvkondade meeles. Hiied, yksikud pyhad puud, allikad, kivid ja muud looduslikud pyhapaigad seovad eneses korraga nii asise ja käegakatsutava kui ka vaimse kultuuripärandi.

Looduslikud pyhapaigad on yksikud mälestised või suuremad maa-alad maastikul. Neid võib näha, puudutada, haista ja tunnetada sygavamate meeltega. Pyhapaikadega on seotud aga ka nähtamatu vaimne pärand, mis seisneb iidsetes kohanimedes, kohajuttudes, uskumustes, tavades ja sõnatutes hoiakutes. Eelkõige just vaimne pärand on see ollus, mis muudab pyhapaigad oluliseks ja väärtuslikuks, seob meid oma maaga ja muudab siin põliseks.

Me ei tea kuigi täpselt, millal on meie esivanemad hakanud pyhaks pidama oma pyhapaiku. Teame vaid seda, et need asuvad reeglina muinaskylade läheduses. Teame sedagi, et samasuguseid pyhapiku on hoitud tuhandeid ja isegi kymneid tuhandeid aastaid paljude põlisrahvaste juures.

Arheoloogiaprofessor Heiki valgu sõnul pole kusagil mujal läänepoolses Euroopas säilinud looduslikud pyhapaigad ja nendega seotud vaimne pärand nii hästi ja nii kaua kui meil siin Maavallas. On tõsiasi, et oleme hiierahvas. On ehk aeg hakata seda ka endale tunnistama ja pyhapaiku väärikalt hoidma."

 

t_P3240045V.gif t_P3240041V.gif t_P3240037-1V.gif t_P3240040V.gif
t_P3240042V.gif t_P3240043V.gif t_P3240044V.gif t_P3240047V.gif

Pildid: Elo Liiv ja Lii Pihl

 

Maavalla koda