[text]
Täna on

Võrukeelse laulupeo ”Uma Pido” meeskoori liikmed sepistavad homme koos Rõuge sepa Peeter Reemanniga peo märgi – suure parmupilli. Laulupeo õnnestumiseks sepistatavat erilist parmupilli tutvustatakse homme Võrus uues Kagukeskuses ”Uma Pido” esitlusel. Samas avatakse pidulikult ka pilditaiduri Peeter Lauritsa 100 m² suurune pildisein ”Lõunõhummogumaa**”.

Peeter Reemanni sepikojas valmiv “Uma Pido” parmupill kannab laulupeo korraldaja Triinu Ojari sõnul olulist sõnumit. "Uma Pido on pidu, mis sünnib läbi koostegemise. Nii teevad peo sümboli, parmupilli, lauljad koos."

"Üks pill, oma hääl, on igal inimesel alati kaasas," ütles Triinu Ojar. "Lisaks sellele võiks meil taskus olla ka parmupill. Seda on lihtne mängida ja kaasas kanda, igavust peletada ja kambakesi rõõmustada. Parmupilliga saab peol kaasa lüüa see, kes sõnu ei tea või kel hääl juba pikast laulmisest väsinud."

Lehekuu 31. päeval Võrus peetav esimene võrukeelne laulupidu ”Uma Pido”on ettevõtmine, mis sündis puhtalt kohaliku rahva algatusest. Laulupeole on registreerunud üle 2000 laulja ning oodatakse kokku kuni 10 000 inimest.


Oma pidu ja ühine pidu

”Uma Pido” on tavapärasest veidi teistmoodi laulupidu, sest lisaks õppinud laulukooridele astuvad kontsert-etendusel Kubija laululaval üles ka "mehed metsast" koos meeskooriga, kandlemängijad ning ansamblid Virre+ ja Nikns Suns (Purõja Pini). Viimane annab pärast laulupeo põhikontserdi lõppu tunniajase täiendava kontserdi. Samuti toimuvad käsitöölaat ja kirikukontsert, Võru linnas näeb tänavateatrit, Võro Instituudi õuele püstitab Haanimiihhi nõvvokoda oma püstkoja ning koguneb käsitöö- ja regilaulutsõõr.

Triinu Ojari sõnul võib ”Uma Pido” nimetada ka võrokeste esimeseks ülemaailmseks kokkutulekuks, sest kindlasti saabub peole palju mujale elama läinud võrokesi. ”See on laulu pidu ja rahva pidu, siitkandi keele ja kultuuri pidu,” ütles Triinu Ojar. ”Juba laulupeo ettevalmistamise entusiasm näitab, et sellest kujuneb meie ühine pidu ja kindlasti ka pidu igaühes eneses.”

“Uma Pido” kava koosneb vaid võrukeelsetest lauludest. Peamiselt võrukeelsed on nii ülesastumised laadal,linnalaval, töötubades kui regilaulutsõõrides. Õhtuse põhikontserdi kava koosneb rahvalauludest, rahvalikest lauludest, klassikalistest koorilauludest ja uuematest kooridele seatud lauludest. On laule, mida teavad kõik, näiteks "Haanja miis" ja "Tulõ aga tulõ", aga ka selliseid, mida enamus inimesi kuuleb esmakordselt.

Võrukeelse laulupeo „Uma Pido“ korraldajateks on MTÜ Võro Selts VKKF, Võru ja Põlva maavalitsused ja Võru instituut.


Lauluvõistlus ”Uma laul”

Veel enne laulupidu korraldatakse esimest korda ka võrukeelsete laulude võistlus ”Uma laul”. Koostöös Eesti Kirjandusmuuseumiga teoks saav omalaadne lauluvõistlus lõpeb võistluskontserdiga 25.04. Võro Instituudis. Võistlusele oodatakse uusi võrukeelseid laule, mis oleksid loodud rahvalaulu või rahvaliku laulu eeskujul. Osa võivad võtta kõik huvilised – nii need, kes muusikaga rohkem sina peal, kui ka need, kes vahel niisama omaette laulu jorutavad. Võistlustööde esitamise tähtaeg on 21.04. Omakeelsete laulude võistluse kaitsja ja hindamiskogu
esinaine on Ingrid Rüütel. Võistlusele saadetud käsikirjad ja võistluskontserdi filmiülesvõte antakse üle Eesti rahvaluule arhiivile.


Ainulaadne "mehed metsast" meeskoor

”Uma Pido” korraldajate sooviks oli meeste hääl laulupeol tugevalt kõlama panna ning selleks korraldati omalaadne katse: kutsuti mehi metsast, külast ja linnast laulma. Üllatuslikult tuligi kokku suur hulk mehi, kes on nüüdseks kokku saanud juba kahel meestelaulupäeval ning lisaproovis. ”Uma Pido” meeskoori loomisest valmib film, mille tegijad on operaator Erik Norkroos ja produtsent Jaanis Valk (Rühm Pluss Null). Pooletunnine film jutustab "mehed metsast" meeskoori sünnivaludest ja -rõõmudest.

Kokku tulnud Võrumaa tuntud ja lauluhimuliste meeste seas oli nii neid, kes varem laulnud, kuid ka neid, kes nooti lugeda ei mõista. Teiste seas astusid laulumeeste ridadesse Rõuge sepp Peeter Reemann, kirjamees Jan Rahman, näitleja Agu Trolla, Põlva maavanem Priit Sibul, Võru maavanem Ülo Tulik, Võrumaalt pärit rahandusminister Ivari Padar ja riigikogu liige Kalvi Kõva. Proovides on käinud ka Kait Tamra, Aapo Ilves, Olavi Ruitlane ja veel suur hulk häid mehi.

Kuidas laulukoori loomise katse kokkuvõttes õnnestub, selgub Uma Pidol. Ent "mehed metsast" astuvad esimest korda publiku ette juba 29. 03., kui toimub „Uma Pido“ esitlus ja Peeter Lauritsa pildiseina pidulik avamine Võrus uues Kagukeskuses.


** Peeter Lauritsa fotopannoo „Lõunõhummogumaa”

Taiduri Peeter Lauritsa pildisein „Lõunõhummogumaa” on 100 ruutmeetri suurune taies, mille tarvis pildistati üles
ligi 80 inimest Võrumaa eri paigust. Teos räägib ühest teistmoodi paigast – Lõunõhummogumaast, mis asub siinsamas ja eikusagil, meis kõigis ja mittekelleski. Aga see paik on alati olemas. Esitlusel Kagukeskuse aatriumis astuvad pildilt maha valitud fotomodellid. Muuseas, samad tegelased hakkavad olema ka “Uma Pido” plakatitel.

Vaata lisaks: www.umapido.ee