[text]
Täna on

ETVs 07.04. kl 20.00: Osoon.
Eestimaa looduse rikkust, soid, käiakse imetlemas kaugelt maailmast. Tihtipeale ei oska me oma loodusväärtusi hinnata: looduskaitse ja majandushuvid põrkuvad kokku - nii ka Keressaare rabas. Keressaare raba kohta anti välja kaevandamisluba ja praegu käib keskkonnamõjude hindamine. Kohalikud elanikud on raba saatuse pärast mures, sest keegi ei taha näha oma koduõue all songitud tyhermaad. Oht on täiesti olemas, sest praegused seadused ei kohusta kaevandajat kaevandatavat ala korda teha.
Paljud välismaal myygil olevad looduslikud meened - elevandiluust nikerdused, merikilpkonna kilbid, topised, krokodillinahast kotid, korallid ja kaktused on CITES-i konventsiooni kaitse all. Kui tuua reisilt ilma eriloata kaasa kaitsealuseid loomi, taimi või nendest valmistatud tooteid, võib see turistile väga kalliks maksma minna. Osoon uurib, kas Aafrikas on CITES-i konventsiooniga suudetud ohustatud liike päästa.
Autorid Sven Paulus ja Mirjam Matiisen, saatejuht Vladislav Koržets.

08.04. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

08.04. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Meie metsade yhest mehisemast ja julgemast kakust, händkakust, on suurem vaid kassikakk, kes oma iseloomult on hoopis arglikum. Pesa juurde händkakk naljalt inimest ei lase, ta ryndab peaaegu alati.
Räätsad on vanad liikumisvahendid, mida kasutati pehmel pinnasel ja lumel käimiseks. Matkamees Aivar Ruukel on räätsad uuesti kasutusele võtnud ja korraldab Soomaa rabadel huvilistele loodusmatku. Räätsadel pääseb paikadesse, mis muidu jääksid loodushuvilisel nägemata.
Lehekuu 3. päeval toimub suur yle-eestiline yritus: Teeme ära! Eestimaa puhtaks! Iga kätepaar on teretulnud. Et teada saada prygi kogust, mis metsa all vedeleb, toimub eelnevalt prygi kaardistamine. Osoon teeb yhe prygi kaardistamise laupäevaku kaasa.
Autorid Peeter Ernits, Kristjan Kaljund ja Sven Paulus. Saatejuht Vladislav Koržets.

08.04. kl 22.25 ETVs: Tõsielusari Planeet Maa tulevik, 1/3: Liikide päästmine (Planet Earth - the Future, Inglise 10219 (2006)).
Viisteist aastat enne loodussarja "Planeet Maa" tegemist filmiti saigade suurt rännet ja nyyd taheti seda korrata, kuid paraku see ei õnnestunud. Saigasid on nii vähe, et neid ähvardab väljasuremisoht.
Jääkarudel seisab nälg silme ees, sest koos ilmastiku soojenemisega kahanevad Arktika jääväljad, kus nad hyljestele jahti peavad.
Kuidas me valime, milliseid liike päästa? Miks me pyyame päästa väljasuremisohus liike? Milleks on meile vaja bambuskaru? Kuuleme maailma juhtivate ekspertide arvamusi. Mahlakuu on ETV-s keskkonnakuu.

08.04. kl 22.55 ETVs: Animafilm Pärlimees (Eesti 10219 (2006)).
Rahvajuhid - presidendid, kuningad, šamaanid vastutavad oma rahva käekäigu eest. Segunevad kultuurid, seguneb veri ja synnivad juurteta põlvkonnad, kellel puudub identiteet ning kodutunne. Rahvas ei ela enam kooskõlas loodusega ja see saabki talle saatuslikuks. Režissöör Rao Heidmets.

09.04. kl 11.30 ETVs: Tõsielusari Planeet Maa tulevik, 1/3: Liikide päästmine.

09.04. kl 16.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast, kordus.

09.04. kl 21.00 Klassikaraadios: Roheline saade. Kliimasoojenemine.
Kui ebamugav on eelmised USA presidendivalimised napilt kaotanud Al Gore`i laineid löönud film "Ebamugav tõde", mille kohaselt ilmastiku soojenemine on põhjustatud sysihappegaasi sisalduse tõusust atmosfääris inimtegevuse tagajärjel? Pilt, mille Al Gore välja joonistab, on masendavalt apokalyptiline, mistap vajalik on heitmete kohene ja senisest veel kõrgem (öko)maksustamine. Sedakorda ei jää saates sellest "alarmismist" kivi kivi peale. Briti kohus ei luba juba täna näidata seda filmi inglise koolides ilma selgituseta, et tegu on propagandaga, millel puudub teaduslik alus. Seda kinnitavad mh sõltumatu teadlaskonna poolt koondatud "35 ebamugavat tõde" Al Gore
filmis esitatud "faktide" kohta. Selgub, et inimese poolt õhku paisatav CO2  kogus on imeväike võrreldes vulkaanide, teiste elusorganismide ja ookeanide mõjuga. Et ajutise soojenemise-jahenemise põhjustajaks näib
olevat olnud hoopiski Päike, kusjuures täna kliima enam yldsegi mitte ei soojene, vaid hoopiski kylmeneb.
Stuudios ettevõtja ja "fyysikahuviline", Erakonna Eestimaa Rohelised liige Allan Kiik ja sarja autor Peeter Liiv.

09.04. kl 22.30 ETVs: Tõsielufilm Emake Maa, 1/4: Maakera kui systeem (The Planet, Rootsi 10221 (2006)).
Loonafilmides näeb harva inimesi - otsekui oleks yles võetud puutumata loonda. See mulje on ekslik, sest ykski liik ei ole avaldanud maakerale nii suurt mõju ega seda nii palju muutnud kui inimene praegu. Jääliustikud sulavad, miljard inimest kannatab veepuuduse käes ja loodusõnnetused on mitu korda sagenenud. Sarjas "Emake Maa" räägitakse maakerast kui toimivast tervikust, kus yksikud syndmused on omavahel seotud.

10.04. kl 12.00 Kuku raadios: Keskkonnaajakiri.

10.04. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

10.04. kl 14.10 ETVs: Tõsielufilm Emake Maa, 1/4: Maakera kui systeem.

10.04. kl 21.35 ETVs: Tõsielufilm Mees karude seast (The Man Who Lives with Bears, USA 10220 (2008)).
Alaska on yks suuremaid grislide asualasid ja harva satub keegi sinna kanti pyssita. Kuid yks pensionipõlve pidav õpetaja, Charlie Vandergaw, on siia endale majakese ehitanud ja veedab oma elupäevi sõbralikult koos karudega. Filmi juhatavad sisse Margit Kilumets ja karude sõber ning looduskaitsja Peep Männil.

11.04. kl 11.00 ETVs: Tõsielufilm Mees karude seast.

11.04. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

11.04. kl 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

12.04 kl 08.45 ETVs: Tõsieluaalsari Ma elan maal: Iirimaal (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 10218 (2005)).
Sorcha ja Cormac elavad Iirimaal yheksa-lapselises peres. Nende päevad on täis töid ja toimetusi: kyll tuleb kiviaeda ehitada, kyll mere ääres vetikaid korjata, rääkimata loomade ja kodulindude eest hoolitsemisest.

12.04. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

12.04. kl 13.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast.

13.04. kl 08.35 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Oliviaga Itaalias (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 10217 (2004)).
Keda ei huvitaks, kuidas elavad teiste maade lapsed. Kas nad käivad koolis? Milliseid mänge nad mängivad? Mida söövad? Uus laste dokumentaalsari vastab kõigile neile kysimustele, tehes väikeste giidide abil ringi ymber kogu maailma. Olivia tutvustab igavest linna Roomat ja räägib, kuidas veedetakse Itaalias pyhapäeva.

13.04. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

13.04. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Peruu muistne inkade impeerium.
Kordus kl 23.05.

13.04. kl 14.05 Klassikaraadios: Roheline sade. Kliimasoojenemine, kordus.

13.04. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Orkiestra sw. Mikolaja.
Poolast pärit Pyha Nikolause orkestri järjekorras kymnes plaat nimega Nowa Muzyka ehk uus muusika. Tutvustab Leanne Barbo.