[text]
Täna on

Hiieuurijate kinnitusel on praegu elus veel viimane põlvkond, kes kannab edasi põlvest-põlve edasi antud pärimust eestlaste muistsete pyhapaikade kohta.

Seda kinnitas ka täna Kuressaares peetud Saare- ja Hiiu maakonna pyhapaikade konverentsil Saaremaa yhisgymnaasiumi 9. klassis õppiv Minni Saapar, kes kahe aasta jooksul Saaremaal Pihtla valla talude uste taga koputamas käis ja eakaid inimesi otsis, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Praegu on see viimane põlvkond kes neid asju teab. Minu ema-isa põlvkond ei oska nendest asjadest enam midagi rääkida. Peaaegu kõik olid 60-90 kes midagi veel mäletasid," selgitas Saapar.

Noore neiu tulemuseks oli 21 erilist paika: kivi, allikat, puud, metsatukka, mida kunagised esivanemad on pyhaks paigaks pidanud ja tunnistanud, mis aga samas pole yheski looduskaitse- ega muinsuskaitsealuses registris või nimekirjas.

Tänavu kultuuriministeeriumis kinnitatud arengukavaga peaks nyyd riik igal aastal kindlustama muistsete kultusekohtade uuringuteks, kysitlusteks ja kaardistamiseks pool miljonit krooni. Muidu kaoksid sellised, kunagised eestlastele tähtsat rolli omanud kivid, allikad, hiied nii inimeste mälestustest kui ka loodusest.

"Kõige suurem väärtus pyhapaikades seisneb nende puhul vaimses kultuuripärandis. Iga konkreetne pyhapaik seob eneses kohapärimust, iidseid jutte sellest paigast, uskumusi, kohanimesid, tavasid kombeid mis ei saaks elada kaua kui neid kohti poleks olemas. Need hiiepaigad hoiavad meie rahva vaimseid juuri maa kyljes kinni," rääkis  Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koja vanem Ahto Kaasik.

Eestis on seni teada 550 hiiekohast ja enam kui 2000 yksikust kivist, allikast, puust. Muinsuskaitse all on neist ainult veidi yle 400.

Videouudis

 

ETV24