[text]
Täna on

14.04. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Põldude kohal käratsevad kiivitajad on kindel märk kevadest. Usinamad neist on alustanud juba pulmamänguga. Mis lind see kiivitaja õigupoolest on? Läbirändavate lindude vaatlemiseks on Eesti asukoht väga soodne. Nii kevadise kui sygisese rände ajaks koguneb Eestisse hulgaliselt linnuvaatlejaid maailma eri paigust. Siin võib näha ka selliseid linde, keda mujal ei kohta. Linnuturism on uus ja arenev turismiharu.
Kaks suve on Emajõel turistidele lõbusõite teinud hansa-aegne lodi. Lodjameeste elu ei tähenda ainult suvist seilamist, vaid on ka omaette elustiil. Lodjakojas jätkub tööd aastaringselt - praegu käib kibekiire viikingpaadi ehitus.
Autorid Kristo Kiiker, Kristjan Kaljund, Mirjam Matiisen, saatejuht Vladislav Koržets.

15.04. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

15.04. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Eestimaa looduse rikkust, soid, käiakse imetlemas kaugelt maailmast. Tihtipeale ei oska me oma loodusväärtusi hinnata. Looduskaitse ja majandushuvid põrkuvad kokku ka Keressaare rabas. Keressaare raba kohta anti välja kaevandamisluba ja praegu käib keskkonnamõjude hindamine. Kohalikud elanikud on raba saatuse pärast mures, sest keegi ei taha näha oma koduõue all songitud tyhermaad. Oht on täiesti olemas, sest praegused seadused ei kohusta kaevandajat kaevandatavat ala korda tegema.
Paljud välismaal myygil olevad looduslikud meened - elevandiluust nikerdused, merikilpkonna kilbid, topised, krokodillinahast kotid, korallid ja kaktused on CITES-i konventsiooni kaitse all. Kui tuua reisilt ilma eriloata kaasa kaitsealuseid loomi, taimi või nendest valmistatud tooteid, võib see turistile väga kalliks maksma minna. Osoon uurib, kas Aafrikas on CITES-i konventsiooniga suudetud ohustatud liike päästa.
Autorid Sven Paulus ja Mirjam Matiisen, saatejuht Vladislav Koržets.

15.04. kl 22.05 ETVs: Tõsielusari Planeet Maa tulevik, 2/3: Metsik loodus (Planet Earth - the Future, Inglise 10219 (2006)).
Mis on metsik loodus ja kui palju on seda veel säilinud? Russell Mittermeier looduskaitseorganisatsioonist Conservation International rahustab, et tema definitsiooni kohaselt katab metsik loodus veel 40% maakera pinnast. Miks on metsik loodus meile tähtis? Kuidas see meid mõjutab? Kliima muutumise tõttu muutub loodus isegi seal, kus ei ole inimesi. Kuidas me tagame iseenda ellujäämise ja looduslike alade säilimise?

16.04. kl 11.30 ETVs: Tõsielusari Planeet Maa tulevik, 2/3: Metsik loodus, kordus.

16.04. kl 12.20 ETVs: Tõsielufilm Elulõim (ETV 10199 (1986)).
Film loodusliku keskkonna liigirikkusest, erinevate liikide vaheliste suhete omapärast ja keerukusest ning sellest tulenevast yhtsusest. Autor Rein Maran.

16.04. kl 16.05 Klassikaraadios: Ruutjur. Saade pärimusmuusikast, kordus.

16.04. kl 21.00 Klassikaraadios: Boreaalia, Tšuktšid.
Boreaalia on saade inimesele, kes kuulatab metsade ning tundrate helisid ja nende peegeldusi põhjapoolkera loodus- ja kultuurrahvaste muusikalises mõtlemises. Boreaalia avab põhjarahvaste etnoste ja rituaalistiku piirjoontesse jäävat sõprade abil, kelle kogemused selles ilmas on hindamatud.
Stuudios on Olev Remsu. Saate autor on Jaan J. Leppik.

16.04. kl 22.30 ETVs: Tõsielufilm Emake Maa, 2/4: Piiratud loodusvarad (The Planet, Rootsi 10219 (2006)).
Loodusfilmides näeb harva inimesi, otsekui oleks yles võetud puutumata loodust. See mulje on ekslik. Ykski liik ei ole avaldanud maakerale nii suurt mõju ega seda nii palju muutnud kui inimene praegu. Jääliustikud sulavad, miljard inimest kannatab veepuuduse all ja suured loodusõnnetused on mitu korda sagenenud. Sarjas "Emake Maa" räägitakse maakerast kui systeemist, kus yksikud syndmused on omavahel seotud. Maa loodusvarad on piiratud ja saavad otsa, kui me jätkame elu lääneriikide tarbimismudeli järgi. Peame leidma uue majandusmudeli ja kasutama Maa varasid säästvalt. Tuleb õppida hindama loodust, mille väärtus on palju suurem siis, kui ta säilib tervikliku ja mitmekesisena.

17.04. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

17.04. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

17.04. kl 14.10 ETVs: Tõsielufilm Emake Maa, 2/4: Piiratud loodusvarad.

17.04. kl 21.35 ETVs: Tõsielufilm Kodusynnitus (Home Delivery, USA 10220 (2007)).
Ajal, kui enamik naisi läheb synnitama haiglasse ja keisrilõigete arv kasvab iga aastaga, suureneb ometi nende naiste hulk, kes tahavad oma lapse kodus ilmale tuua. "Kodusynnituses" jälgitakse kolme New Yorgi naist, kes on just sellise otsuse teinud. Filmi juhatavad sisse Margit Kilumets ja ämmaemand Ingrid Kaokyla.

18.04. kl 11.00 ETVs: Tõsielufilm Kodusynnitus.

18.04. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

18.04. kl 21.00 Vikerraadios: Pärimuster.

19.04. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

19.04. kl 13.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast.

19.04. kl 14.25 ETVs: Kodumets.
Alustame saadet huvitavate ja natukene ka salapäraste loodusvaatlustega Mihkel Maala kodumetsas Viljandimaal.
Räägime sellest, kuidas mets noori inimesi kujundab ja missuguseid elutarkusi neile eluteele kaasa annab.
Kunagi Eesti peametsapataloogina töötanud Kalle Karoles meenutab oma lapsepõlve ja räägib kõikvõimalikest ohtudest, mis aegade jooksul Eestimaa metsi on ähvardanud. Jätkame saadet Kihnu saarel. Eestimaal leidub veel vaid yksikuid inimesi, kes kogu oma elu on elanud samas rytmis loodusega. yks neist on kihnlane Virve Köster. Järsumäe Virvena tuntud laulumemm tähistas tänavu jaanuaris Pärnu kontserdimajas oma 80. juubelit. Saates kirjeldab ta kihnlasele omasel värvikal moel muutusi kodusaare maade ja metsade omanike seas, mille üle ta just kõige suuremat rõõmu ei tunne.
Valgamaal tegutsev ja suurte kodumetsade omanikuna tuntud Andres Olesk ja Maaülikooli õppejõud Eino Laas meenutavad, mis oli see, mis neid kogu eluks metsaga sidus.
Lõpetame saate kysimusega, millele palume vastata televaatajatel. Eriti lihtne peaks õige vastuse leidmine olema neile, kes sageli Hiiumaal ringi liiguvad.
Autor ja saatejuht Juhan Aare.

19.04. kl 19.00 ETVs: Tõsielusari Sinine planeet, 5/8: Parasvöötme mered (Blue Planet - A Natural History of the Oceans, Inglise 10214 (2001)).
Päikesevalgus on jõud, mida kasutavad lugematud miljardid planktoniloomad ja -taimed, kes kasvavad igal kevadel ning suvel maailma parasvöötmete meredes. Hiidvetikate metsad annavad varju tuhandetele loomadele. Merisaarmad, eredavärvilised meriroosid ja kalmaarid on vaid mõned paljudest loomadest, kes elavad jahedates toitainerikastes vetes.

20.04. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

20.04. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Peruu. Inkade Pyha org ja Machu Picchu.
Kordus kl 23.05

20.04. kl 14.05 Klassikaraadios: Borealia, tšuktsid, kordus.

20.04. kl 16.50 Klassikaraadios: Looduskalender.

20.04. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Hubert von Goisern Trad2
Austria muusiku Hubert von Goiserni teine album rahvalauludega aastast 10216 (2003).