[text]
Täna on

Kui eelmine Viru Säru oli armastuse- ja pulmateemaline, siis seekordne folkloorifestival räägib rahast, rikkusest ja vaesusest, kirjutas Virumaa Teatajas Aarne Mäe.

Juba ylemöödunud sygisel rahateema välja pakkunud yks korraldajaist Ello Odraks ytles, et see valdkond tundus sel eluhetkel väga aktuaalne, ja nagu nyyd näha, on raha, rikkuse ja vaesusega veel suuremad probleemid.

“Ja et tegemist on folkloorsete laulude, tantsude ning sõnavara festivaliga, siis meil on ääretult palju laule, tantsumänge ja rahvajutte rahast, ka vanavara poolest on eesti folkloor väga rikas,” lausus Odraks.

Peo kunstiline juht Igor Tõnurist osutas ka myntidele, mida rahvarõivaste juures kanti. Särul on alati olnud näitus, nyyd saavadki selle eksponaatideks myndid ja ehted eesti rahva traditsioonis.

Esimest korda Jänedal

Viru Säru on peetud Palmses ja Vihulas, seekord minnakse esimest korda Jänedale. “Kuna säru ettevalmistuse alguses oli Vihula mõis myygis, siis polnud õieti kindlust seal korraldada ja tuli mujale vaadata,” selgitas Odraks. “Jäneda mõisa kasuks rääkis nende suur huvi ja lahke vastuvõtt, lisaks kaunis paik ja hea juurdepääs teistest maakondadest. Et Jäneda asub Virumaa teises otsas, saab ka see kant nyyd folkloorifestivalist rohkem osa.”

Peopaigad on kogu Jäneda mõisaterritooriumil mitmel laval korraga. Kui peaks sadama, on Jänedal võimalik ka katuse alla minna.

OÜ Jäneda Mõis omanik Kalju Sommer ytles, et Jänedal on peetud kyll simmaneid ja talupäevi, kuid suuremat kultuuriyritust polegi olnud. Sommer leiab, et tulevikus võiks sinna rahvusvahelist haaret veel juurdegi tõmmata, ehkki autentsus tuleb samal ajal kindlasti säilitada.

Tänavu 5. ja 6. juulil peetavale Viru Särule tuleb umbes pool tuhat esinejat Virumaalt ja mujalt Eestist, oodata on väliskollektiive Ungarist, Serbiast ja Kreekast, samuti sõidab kylla Peterburi Eesti Seltsi tantsuryhm.

Allkirjastati leping

Eile allkirjastati Jänedal hea tahte koostööleping, kus lepinguosalised olid kantud soovist toetada Eestis yht unikaalsemat ja autentsemat folkloorifestivali.

Allkirjastamise pidulikul pärastlõunal esitas Viivi Voorand lõõtsalugusid ja Igor Tõnurist esitas regilaule rahast.

“Viru Säruga on loodud eriline kaubamärk, mis teadvustab meid kaugemalgi, kui oskame arvata. Kõik osalised peavad oluliseks Eesti esimese folkloorifestivali jätkumist senistest põhimõtetest lähtuvalt kindla regulaarsusega yle aasta,” on kirjas koostöölepingus.

22 aastat tagasi ellu kutsutud ja yle aasta peetavast Viru Särust on saanud yks sisulisem ja omanäolisem suurettevõtmine kogu Eestis, omamoodi pärimuskultuuri rahvakool pärimuskultuurist huvitatuile ning kujunenud Lääne-Virumaa vankumatuks vapimärgiks.

Lepingule kirjutasid alla kymme osalist: Lääne-Viru Omavalitsuste Liit, Lääne-Viru maavalitsus, Tapa vallavalitsus, OÜ Jäneda Mõis, Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa eksperdigrupp, Rakvere Lihakombinaat AS, AS Hallik, AS Viru Õlu, ajalehed Virumaa Teataja ja Maaleht. Festivali korraldab Lääne-Viru Omavalitsuste Liit.


Virumaa Teataja