[text]
Täna on

Karjalaskepäeval syydati Pandivere piirkonnas vähemalt seitsekymmend hädatuld, et juhtida tähelepanu teenindusasutuste sulgemisele ning elutaseme langusele maal. Yhtlasi tähistati sellega Jyriöö ylestõusu 665. aastapäeva, kirjutas Virumaa Teatajas Eva Klaas.

Pandivere piirkonda kuuluvates Rakke, Tamsalu, Väike-Maarja ning Laekvere valla kylades ja asulates syydati karjalaskepäeva õhtul lõkked, märkimaks poode, sidejaoskondi, pangakontoreid, raudteejaamu ja teisti teenindusasutusi, mis on suletud Eesti vabariigi taasiseseisvumisest alates või mida jätkuvalt ähvardab sulgemine.

Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskuse juhataja Aivar Niinemägi ytles, et piirkonnas on kaardistatud 57 iseseisvusaastatel kinni pandud või praegu sulgemisohus olevat elutähtsat asutust.

Kymned hädatuled

Niinemägi sõnul oli Pandivere kandis kavas syydata 90 tuld, mis yhtlasi kehastanuksid Eesti vabariigi vanust, kuid päris nii palju neid siiski kokku ei saadud. Kyll aga põles vabariigi vanuse jagu tulesid yle Eesti, sest Pandivere mõtet toetati Lääne-Virumaal mitmel pool mujalgi, samuti Ida-Virumaal, Võrumaal ja Jõgevamaal.

MTY Porkuni juhatuse esimees Ain Aasa ei usu, et syndmus sunniks kedagi mõnd asutust avatuna hoidma, kuid see on vähemalt võimalus teadvustada - kuigi räägitakse, et Eestis muutub elu järjest paremaks, siis igal pool ei ole nii.

Aasa ytles, et sealsetel inimestel on mure postkontori kadumise pärast. “See, et postkontor augustist suletakse, on juba selge,” nentis ta.

Väga halb on seegi, et riik ei leidnud tänavu raha erivajadusega lastele mõeldud Porkuni koolile uue õppehoone ehitamiseks.

Liivakyla kylavanema Rein Möldre ytlusel ei olnud kylas kaksipidi mõtlemist, kas ettevõtmisega yhineda või mitte.

“Postkontorid pannakse kinni, kauplused kaovad, teede parandamiseks raha ei anta. Bussiliiklus on ka kehv. Kuidas siin maal yldse elada?” lõpetas Möldre kysimusega piirkonna kylade eluolu kirjelduse. Ta lisas, et Liivakyla rahvale teeb kõige rohkem muret see, et Kiltsi koolgi võidakse tulevikus sulgeda.

Kuus suletud asutust

Veneveres syydati kuus tuld – lõkked ja puupakud, mis kehastasid suletud või ohus olevaid asutusi, lisaks tõrvikud. Karjalaskepäeva syndmusest võttis osa suur hulk kylarahvast.

Veneveres on töö lõpetanud lasteaed, algkool, metskond ja söökla. Augustist suletakse postipunkt.

Kylas pani paar kuud tagasi uksed kinni pood, mis kyll nyyd tänu kylaelanike pealehakkamisele, valla abile ning leitud uuele ettevõtjale taas töötab, kuid kõik lepingud on sõlmitud yksnes pooleks aastaks.

Venevere Haridus- ja Kultuuriseltsi esimees Eerik Lumiste, kes oli koos Aivar Niinemäega selle ettevõtmise yks peakorraldajaid, nimetas ettevõtmise eesmärgiks eelkõige tähelepanu juhtimist sellele, et kui piirkonnale elutähtsad asutused järjest kaovad, muutub halvemaks ka maainimeste elu.


Virumaa Teataja