[text]
Täna on

t_tammealuse_1.gifKagu-Eesti naised kutsuvad sind läheneval emadepäeval endaga koos hiiepuudele soovilinte siduma, kirjutas Kadri Pulk.

Yleskutses seisab:

"Hea Eesti naine ja ema, Me oleme mures Eesti maapiirkondade tuleviku pärast. Igapäevaelu, mida siin Eestimaa äärealadel kogeme tähendab auklikke ja tolmuseid teid, suletud või sulgemisohus koole, rahvamaju, raamatukogusid, poode, apteeke ja postkontoreid, tyhje kodusid, ärajäänud bussiliine, raskustes kohalikke ettevõtjaid, tööotsinguil noori siirdumas linna, hirmu arstiabi kaugenemise ja riigimetsa hämara tuleviku ees.

Kuidas aga elada ja tegutseda edasi, et tekiks kindlusetunne Eestist kui tervikust? Et kõik, kes me siin elame võiksime tajuda, et meist hoolitakse. Igal ajal ja igal pool.

Me oleme veendunud, et elamisväärne elu Eestimaa äärealadel ei tohi seisneda võitluses ellujäämise nimel.

Naise vägi on keerulistel aegadel meie rahvast raskustest läbi kandnud.
Kui Sul on emadepäeval hetk aega, siis palun kuula ennast ja Sa tead, milline on täpselt see soov, mille Sa Eestimaa kylade, kodude, põldude, metsade ja inimeste kestmiseks lindiga pyha puu kylge seod. Kui hiiepuu Sinu teelt kaugele jääb, siis õige puu leiad ka oma kodu juurest. Kyllap Sa tead.»

Pyhale puule sobib siduda villase, linase või puuvillase paela, lindi või vöö. Eelistatuim värv on punane ja parim valmistusviis oma käsitöö. Peamine on siiski, et and tuleb puhtast sydamest, ega hakka hiljem oksa või tyve pitsitama.

Pyhale puule/põõsale paelte sidumine on iidvana ja väga paljude põlisrahvaste juures tuntud tava. Pael on korraga and puule ja selle kaudu loonale, samas ka side inimese ja puu vahel.

Pilt: Tammealuse hiis Samma kylas, Maavalla koda

 

Maavalla koda