[text]
Täna on

t_05v21__282vaike.gifEile, kolmapäeval, 07.05. arutasid Tallinnas Kultuuriministeeriumis minister Laine Jänes ja Maavalla koja vanem Ahto Kaasik hiite uurimise ja hoidmise kiireloomulisi kysimusi. Samuti andsid Maavalla koja esindajad andsid ministrile yle  looduslike pyhapaikade kaitsmist sooviva pöördumise koos 5268 allkirjaga.

Minister Laine Jänes tõdes, et Kultuuriministeerium ja Maavalla koda töötavad koos looduslike pyhapaikade hyvanguks. Iidset kultuuri- ja looduspärandit hoidvate hiite ja teiste looduslike pyhapaikade seisund on praegu väga halb. Riigil puudub ylevaade enamuse pyhapaikade asukohast ja seisukorrast. Nii arendustegevuse kui pärimuspaikade asukohtade viimaste mäletajate suremise tõttu kaob igal kuul jäädavalt mõni pyhapaik.

Maavalla koja vanem Ahto Kaasik rõhutas, et kysimus pole yksikute väärtuste, vaid tervete pyhapaikade hävimises. "Kui tuua võrdlus sarnasest valdkonnast, siis täna hävib jäädavalt Niguliste kirik, homme Pyhavaimu kirik ja järgmisel kuul Jaani kirik Tartus" sõnas Kaasik.

Minister Jänes nentis, et Andrus Ansipi valitsus pole kahjuks seni leidnud vajalikke vahendeid hiite päästmiseks. Pea pooleteise aasta eest valminud ja tänavu mahlakuus kehtestatud pyhapaikade arengukava eelarve on rahastatud vaid 1/10 ulatuses. Minister soovitas Maavalla kojal otsida hiite päästmiseks vahendeid teistest ministeeriumidest.

Kohtumisel arutati sedagi, mida Kultuuriministeerium ja Maavalla koda saavad yhiselt teha pyhapaikade alase teabe levitamiseks ja pyhapaikade väärtustamiseks.

Ministrile yle antud pöördumisele allkirjade kogumine algas yle-eelmise aasta sygisel ansambli Metsatöll kontsertsarjas “Koduhiite kaitsel” Jõhvis, Kuressaares, Haapsalus ja Tallinnas toimunud kontsertitel ja jätkus hiljem Maavalla koja võrgulehel eelmise nädala lõpuni.

Pöördumisega on yhinenud mitmeid tuntud kirjanikke, kunstnikke, teadlasi, keskkonnakaitsjaid, poliitikuid ja muude erialade inimesi. Tuntud nimede hulgas on kirjanikud Arvo Valton, Jaan Kaplinski, Karl-Martin Sinijärv, Leelo Tungal, orientalist Linnart Mäll, kunstnikud Aili Vint, Peeter Laurits, riigikogulased Marek Strandberg, Toomas Trapido, Mark Soosaar, loodusteadlased Matti Masing, Kalevi Kull, Toomas Kukk ning paljud teised.

Vabariigi Valitsusele ja avalikkusele suunatud pöördumises soovitakse, et valitsus astuks otsustavaid samme pyhapaiku puudutavate planeeringute peatamiseks ning seadusemuudatuste ja uuringute tegemiseks, mis tagaksid pyhapaikade ja seal asuva vaimse ja materiaalse kultuuripärandi ning loodusväärtuste säilimise. Samuti soovitakse, et hiied võrdsustataks mujalt tulnud uskude pyhakodadega.

Pöördumises juhitakse tähelepanu sellele, et looduslikud pyhapaigad on meie rahvuslik rikkus. Ykskõik millise pyhapaiga rikkumine puudutab iga põlisväärtustest hoolivat inimest ja on võrdsustatav rynnakuga isiku, rahvuskultuuri ja maa vastu.

Pöördumine jääb Maavalla koja võrgulehel avatuks ja sellega saab liituda ka edaspidi.

Vaata lisaks:

Arengukava "Eesti ajaloolised looduslikud pyhapaigad. Uurimine ja hoidmine 2008 - 2012"

Pilt: Kultuuriminister Laine Jänes võtab Maavalla koja vanemalt Ahto Kaasikult ja vardja Tiit Kaasikult vastu hiite kaitseks antud allkirjad. auli Kütt

 

Maavalla koda