[text]
Täna on

Järgmisel nädalavahetusel, 16.–18.05. kogunevad lapsed yle Eesti Põlvamaale Ahjale, et koos õpetajate ja kylalistega avaldada austust kodukeeltele. Syndmuse märksõnadeks on mets, kyla, inimene ja juured.

Eelmise aasta maakeelse laulu päevad peeti Läänemaal Virtsus. Sellel osalenud Ahja Keskkooli «Rõduteater», osutus  parimaks ryhmaks ning tõi 14. vabariikliku murdelaulu ja –luule päevade korraldamisõiguse Põlvamaale, kirjutab infoportaal Põlvamaa.ee.

Maakeelne laul aitab mäletada, kust oleme pärit, kes olid meie vanemad ja vanavanemad. Maakeelne luule on osake meie elmast, mille hoidmine ja kaitsmine on kõigi meie kohus.

16. – 18. lehekuud kogunevad lapsed yle Eesti Ahjale, et koos õpetajate ja kylalistega avaldada austust kodukeeltele. Oma osalemisest on teada andnud 241 inimest 13 maakonnast.

Pärimusryhmad esitavad vabaõhu kirmaskil oma maakonda tutvustava – iseloomustava kava, milleks on laul, tants, sõnaseade, pillilugu. Ahja kultuurimajas peetaval peakontserdil tuleb esitada 5-minutiline maakeelne kava.

Murdelaulupäevade tava sai alguse 1995. aastal Tallinna lastekaitse yhingu eestvedamisel. Laste murdelaulu ja –luulepäevade eesmärgiks on meie rahvusliku aate- emakeele- esiletõstmine ja selle kaudu kasvavas põlvkonnas rahvustunde ja kodupaiga väärtustamine.


Postimees