[text]
Täna on

b6faeca60adb95c6f2688ba07bf199cf_w320.jpgEile ja täna (13. ja 14.05) esitleb Maavalla koda Riigikogu fraktsioonides raamatut "Looduslikud pyhapaigad. Väärtused ja kaitse". Raamatu yhe eksemplari saab iga saadik, fraktsioonide byrood, samuti keskkonna- ja kultuurikoomisjonid ning parlamendi raamatukogu. Artiklikogumik on esimene esinduslik temaatiline ylevaateteos hiitest, pyhadest allikatest, kividest ristipuudest jt ajaloolistest looduslikest pyhapaikadest.

Esitlust juhtiva Maavalla koja vanema Ahto Kaasiku sõnul on see raamat tarviline lugemisvara ja asendamatu teabeallikas igale Riigikogu liikmele ja mitmetele alalistele komisjonidele. "Pyhapaikadega on otseselt seotud kultuuripärandi, looduskaitse, usuvabaudse ja piirkondliku arengu kysimused, millega Riigikogu  oma igapäevatöös tegeleb. Pyhapaikadega on otseselt seotud meie rahvuslikud juured ning nad kätkevad endas hindamatuid kultuuri- ja loodusväärtusi. Igati ootuspärane on, et meie riigi esindukogu on hiite kysimustes asjatundlik ja hoolib eriliselt nende saatusest. Hiied on ka yks meie tähtsamaid rahvuskultuuri symboleid, mis yhendab esivanemate ja juurte kaudu kogu eesti rahvast. On viimane aeg hakata tõsiselt tegelema nende uurimise, väärtustamise ja hoidmisega." ytles Ahto Kaasik.

Eile anti pyhapaikade raamatud yle roheliste fraktsioonis. Täna tehakse seda Isamaa ja Res Publica ning Keskerakonna fraktsioonis. Ylejäänud fraktsioonides tehakse seda siis, kui seal leitakse esitlusteks aega.

Raamat "Looduslikud pyhapaigad. Väärtused ja kaitse" ilmus 2007. a Maavalla koja, Tartu Ülikooli ja Õpetatud Eesti Seltsi väljaandel. Raamatu koostajad on Heiki Valk ja Ahto Kaasik. Kogumik tutvustab erinevaid pyhapaiku ja nende uurimise ja hoidmisega seotud kysimusi pärimuslikust, arheoloogilisest, looduskaitselisest ja õiguslikust kyljest. Raamatust leiab ka ylevaate headest hiietavadest. Raamatu autorite seas on folkloristid Mall Hiiemäe, Marju Kõivupuu, arheoloog Heiki Valk, jurist Kärt Vaarmari, loodusuurija Eerik Leibak jpt.

Pyhapaikade raamatu tasuta eksemplarid on varem yle antud kõikidele yldhariduskoolidele, maa- ja omavalitsustele, keskkonnaasutustele ja suurematele raamatukogudele. Raamatu väljaandmist toetasid Kultuuri-, Keskkonna-, Sise-, Haridus- ja Teadusministeerium, Hasartmängumaksu Nõukogu ja Maavalla koda.

Raamatu .pdf faili leiab Maavalla koja võrgulehelt
www.maavald.ee/images/failid/hiiekogumik.pdf