[text]
Täna on

t_vanasirv_veebi.gifValdkondadevaheline ettekandekoosolek "Eesti taevas. Aeg ja ruum" toob 22.-23.05. Tartu Toomemäe tähetorni kokku Eesti, Soome, Venemaa ja Bulgaaria taevauurijad, teaduse tutvustajad, psyhholoogid ning pärimuse uurijad. Koosolekul räägitakse nii taevateadusest, rahva täheteadmast kui ka taevanähtuste peegeldumisest erinevate rahvaste elmas ja pärimuses, teatas Eesti Kirjandusmuuseum.

Erikoosolekul on jutuks ajamõõtmise põline, kuid samas igihuvitav kylg - Euroopa puukalendrid. Eesti ja Skandinaavia ruunikalendrid ehk sirvilauad on põnevaid tõlgendusi väärinud sajandeid. Soome Museovirastos hoitavad ortodoksse ala puusauad-kalendrid oma märkidega ja nende vasted Bulgaarias on hoopis vähem tuntud. Milleks neid ikkagi kasutati: olid nad igavese kalendri rahvapärased vasted, võimumärgid või lihtsalt pärandvara?

Konverentsi raames avatakse näitus sirvilaudadest ja ajamõõtmisvahenditest Eesti Rahva Muuseumi kogude ning väike astronoomiaraamatute näitus Eesti Kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu kogude põhjal.

Syndmuse kava ja ettekannete ylevaated

Konverentsi korraldavad Eesti Kirjandusmuuseumi folkloristika osakond, Tartu Tähetorni Astronoomiaring, Eesti Folkloori Instituut.