[text]
Täna on

t_KaduvElurikkus.gifMida raskemini kättesaadavaks muutub maaõli ja kallimaks jõud, seda enam hakkab inimene toidu ja puhta vee ning ravimite hankimisel sõltuma elurikkusest. Maailma Looduse Fond (WWF) aga hoiatab, et inimkond on looduskeskkonna eripalgelisust kahandanud juba sellise määrani, et tulevikus muutub tal väga raskeks sealt endale esmavajalikku leida, kirjutas Rohelises Väravas Arni Alandi.

WWF-i viimaste aruannete põhjal on elurikkus viimase 35 aasta jooksul kahanenud rohkem kui veerandi võrra. 2002. aastal lubasid maailma valitsused teha kõik, et elurikkuse kadu oleks 2010. aastaks oluliselt pidurdunud. Nyyd on tähtaeg ohtlikult lähedale jõudnud, tulemusi pole aga kuskil näha. Elurikkus hävib ikka sama kiiresti, kui sajandi esimestel aastatel.

Elurikkuse kadu aga võimendab kõiki neid muresid, millega inimkond juba silmitsi on – jõu-, vee- ja toidupuudust. Samuti toob vähenev elurikkus kaasa suuremad võimalused hävitavateks loonaõnnetusteks, võimendades muuhulgas ka ilmastiku muutuste mõju.

Eile kogunesid Saksamaal Bonnis Elurikkuse konventsiooni osapooled oma yheksandale kohtumisele. Konverents kestab lehekuu lõpuni. WWF soovitab osavõtjail elurikkuse säilitamiskeks võtta ruttu vastu yhistegevuskavad elurikkuse vähenemise kiireks pidurdamiseks 2010. aastal, töötada välja tõhus kaitsealade võrgustik ja teha 2020. aastaks lõpp metsade hävitamisele.

WWF tuletab meelde, et elurikkuse säilitamine pole raketiteadus – selles pole midagi keerulist, ainult kättevõtmise vaev. Kuid just elurikkuse kaitsmist tõsiselt käsile võtta pole valitsused seni miskipärast tahtnud.

Vaata ka: http://www.tallinn.diplo.de/Vertretung/tallinn/et/S__Naturschutzkonferenz2008.html

 

Roheline Värav