[text]
Täna on

t_HiieVagiVaike.gif29.11. kl 12 - 15 toimub Tartus Vanemuise tn 42 Eesti Kirjandusmuusemi saalis esmakordselt tunnustamissyndmus Hiie vägi, mille naelana kuulutatakse välja Hiie sõbra aunime pälvinu ja antakse talle yle Hiie sõbra kirves. Syndmusel tutvustatakse samuti fotovõistluse Maavalla hiied 10221 tulemusi ja autasustatakse võitjaid. Piduliku syndmuse pillilugude ja laulude eest hoolitseb Lauri Õunapuu ning lavajuhiks on Merle Jääger.

Syndmus on avalik ja tasuta.

Kuigi hiied on Eesti põliskultuuri ja identiteedi erakordselt oluline osa, on nende saatus jäetud nii nagu paljude sajandite jooksul varemgi eeskätt eraisikute või yhenduste hooleks. Kuna hiie sõbrad peavad sageli kaitsma hiisi isegi hoolimatute või isegi vaenulike ametnike eest, pole neid kunagi pärjatud võimude tunnustusega.

Et austada eeskujuväärivalt ja vankumatult esivanemate pyhapaiku hoidnud inimesi, asutaski Maavalla koda Hiie sõbra aunimetuse.

Porikuu lõpuks esitati Hiie sõbra aunime andmiseks Maavalla kojale kuus isikut.

Maavalla koja vanem Ahto Kaasik selgitas, miks valiti Hiie sõbra auhinnaks kirves: “Kirves on põline ja väärikas töö-, sõja- ja taiariist. Hiie sõbra kirves meenutab, et meie pyhapaigad pole säilinud juhuslikult, vaid inimese läbimõeldud, kindla ja sageli ka ennastsalgava tegevuse läbi. Põlisrahva käes on kirves alati olnud hiie kaitsel, mitte selle kahjustamisel. Meenutagem vaid neid, kes kogunesid nelja aasta eest Palukyla hiiemäe kaitsele. Või neid lugematuid inimesi, kes on hoidnud ja varjanud pyhapaiku läbi vaenulike sajandite.”

Hiie sõbra hindamiskogu tutvus aunime andmiseks esitatud isikute tegevusega, kaalus nende teeneid pyhapaikade hoidmisel ning langetas 15.11. toimunud koosolekul otsuse, mis tehakse avalikuks 29.11.

Hiie sõbra hindamiskogusse kuuluvad Maavalla koja juhatuse liikmed Ahto Kaasik, Kadri Soon ja Tiit Kaasik ning koja asutajaliige Kalle Eller.

Hiie sõbra lehekylg

Fotovõistluse Maavalla hiied 10221 eesmärk on jäädvustada pyhapaikade ilu ja valu ning pöörata avalikkuse tähelepanu nendega seotud väärtustele ja muredele. Porikuu lõpuks esitas 29 inimest võistlusele 102 pilti, millel on jäädvustatud 52 hiit ja muud looduslikku pyhapaika.

Fotovõistluse esinduslik hindamiskogu on tänaseks oma otsused langetanud, kuid teeb need avalikuks alles 29.11. tunnustamissyndmusel.

Fotovõistluse lehekylg

Hiie sõbra tunnustamissyndmust toetab Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvuskultuuri Fond.

Fotovõistlust toetavad: Kehrwieder, Turu Foto, Loodusajakiri, Overall, Maaleht ja Lofo.


Maavalla koda