[text]
Täna on

President Toomas Hendrik Ilves avas eile pärastlõunal Valgjärve vallas Abissaare kylas Tartu-Võru maantee ääres pidulikult sildi „Vana Võromaa”. Selliste siltidega on tähistatud kogu vana Võrumaa ajalooline piir, kirjutas Võrumaa Teatajas Ivi Kaarna.

„Tere teile ka Mulgimaalt. Mul on hea meel, et märgite ära oma ajaloolis-kultuurilise piirkonna. Setumaa alustas oma piiride märkimist, ka mulkidel on see tehtud ja nyyd siis said ka võrulased piirimärgid yles. Ma tean, kui palju vaeva pidite nägema, et veenda byrokraate nende siltide vajalikkuses. Nyyd teab iga kyllatulija, et siit sildist edasi ollakse vanal kultuuriloolisel Võrumaal, kus on oma keel ja kombed. Aitäh, et olete hoolinud oma keelest ja kultuurist,” ytles president Ilves.

Valgjärve vallavanem Kalju Kõiv soovis Võrumaa asja ajajatele raugematut jõudu ja lisas, et ootab vanale Võrumaale palju kylalisi. „Meil on, mida näidata!” ytles ta.

Kui president Toomas Hendrik Ilves „Vana Võromaa” sildilt maavillase teki eemaldas, vallandus käteplagin ja oligi aeg laul lahti lyya. Koos meesansambliga Hauka Vägevad lauldi Inda Kõiva ilusat laulu „Mu latsõpõlvõ Võrumaa”.

„Vana Võromaa” piirisildi avamisel nägi ka naabri, Seto Kuningriigi sootskat Aarne Hõrna, riigikogulast Kalvi Kõva, Võru maavalitsuse majandusarenguosakonna juhatajat Anti Allast, paljusid vallavanemaid ja Abissaare kyla inimesi.

Vana Võrumaa siltidega märgistamise projektis osales nelja maakonna 17 valda: Antsla, Urvaste, Vastseliina, Misso, Taheva, Karula Tõlliste, Kõlleste, Otepää, Kanepi, Valgjärve, Põlva, Mooste, Mikitamäe, Orava, Meeksi, Räpina. Idee autor oli ja ettevõtmist juhtis MTÜ Võro Selts VKKF, ytles seltsi juhatuse liige Triinu Ojar.

Tähtis päev jätkus Valgjärve valla kultuurimajas, kus kuulati sõnavõtte ja tervitusi ning hiljem söödi-joodi päris võrumaist toitu.


Võrumaa Teataja