[text]
Täna on

Avinurme laaned, õieti neist saadud lauad, tõid pytimeistritele leivakopika ja kuulsuse, mis toidab tänini, kirjutas Rohelises Väravas Eha Järv.

Maetsma kylas, kus Avijõgi Avinurme ja Tudulinna yhendavat maanteed lõikab, seisab Juhan Habakuke (isa) ja Neeme Haba­kuke (poeg) puunõude-töökoda. Avinurme pytilaada ootel (see on 22. juunil) täidavad töökoja riiuleid tynnid, leivaastjad, panged. Nurgas seisavad ka moekaubad – kymblustynnid ja tynnisaunad.

Juhan Habakukk, ehkki Avinurmest pärit, ei ole pyttsepp sugugi synnist saadik. Lapsepõlves vestis ta rehapulki ja koolieelikuna painutas kaselauast suusapaari. Kodukandile kuulsust toonud ametit hakkas mees pidama teenimisvajadusest, poeg Neeme tuli mänguga kaasa ja temast sai vilkamagi käega pyttsepp kui isast endast.

«Inimesed kasutavad yha sagedamini soolamis- ja hapendamistynniks traditsioonilist puunõud,» kõneleb Juhan Habakuk. «Näiteks palksauna lavale ei sobi värvilised plastvannid kuidagi.»

Möödunud sajandi kahekymnendate aastate algul kirjeldas loodusemees Gustav Vilbaste raamatus «Kodumaal rännates» Avinurme elu: taluõuedel seisid puupinud, laastumaa raiepakkudega, vitsade kimbud, ning pinude peal ja najal ning majaseinte toel kuivasid riistalauad.

Kuivast pakust lõhkus meister hulga kumeraid riistalaudu ning tahus ja vestis kirvega ning lykkas höövliga parajaks, lõikas uurinoaga põhja kinnitamiseks paraja sygavusega õnarad. Tihedalt põhja kylge yksteise vastu lykitud pytilauad said koospysimiseks ymber kase- või pajuvitsad. Suuremate riistade vitsutamiseks tuli appi võtta ämmalõug. See ei olnud lihast ega luust abiline, vaid hoopis raudkonksuga puu, mis kangutas vitsad tihedalt tynnile ymber.

Habakukkede pytitööstuses undavad elektrimasinad.

Puunõusid nimetatakse Avinurmes riistadeks. Toodang erines talude kaupa – yks valmistas tavapärased tarberiistad, teine tegi viljatuulamise sarju, kolmas kolmejalgseid leivaänne, neljas õllekappasid pealinna saunadele, viies karjasepasunaid Soome.

Postimees kirjutas 1932. aastal, et Avinurme kandis valmistab 40 talu puunõusid, kuid hinnad on langenud ning leivaastja võib saada kahe krooni eest.

Aastal 2008 töötab Avinurmes kaks pytikoda: Habakukkede ettevõte ja saunasisustust valmistav firma Strauss.


Roheline Värav