[text]
Täna on

t_chumbylat4.gifHeinakuu neljandal päeval toimub Tšumbõlati mäel esivanemate loonausku maride tähtsaim palvus. Selleks puhuks on palvevanemad koostanud palvusele tulijate jaoks meelespea. Kuna mari palvustele satuvad aegajalt ka meie maausku inimesed, panime selle meelespea maakeelde ymber. Kindlasti on siit yht-teist kõrva taha panna maausulistegi palvuste jaoks.

---
 
Inimestel palutakse kohale tulla aegsasti, kindlasti enne palvust. Kes soovib anniks tuua linnu või looma, peaks kohale tulema kl 7 - 8, vahendas Mari El Uver.

Palvusele võib minna vaid peale keha pesemist. Seetõttu tuleb varem, varahommikul või eelmisel õhtul, kindlasti saunas käia. Korratutes ja määrdunud rõivastes tulla ei tohi. Naised ei tohi kanda pykse ja olla katmata peaga. Palvus - see on hinge pyha - mispuhul rõivadki peavad olema kohased. Sellise syndmuse auks panid meie esivanemad selga kõige ilusamad rõivad ja ehted.

Palvusele ei tohi minna purjus päi ja kangemat kraami ei tohi kaasagi võtta. Samuti ei tohi pyhas paigas suitsetada.

Palvuse jaoks pange valmis:

- uus käterätt või pearätik;

- peske puhta veega mõned myndid ja mässige need valge puhta lapi sisse (myndid ei tohi olla kollased);

t_marileivad_1.gif- tehke ise puhtast mesilasvahast 15 - 20 cm pikkune kyynal. Parafiinkyynlad palvusele ei sobi. Tahiks tuleb panna linasest kiust niit, mille olete kokku keerutanud päripäeva. Teie mõtted peavad olema kyynla valmistamise ajal ajal pyhendatud palvusele. Äärmisel juhul võite vahakyynla osta turult, kuid seda tuleks teha varem, et kyynal saaks mõnda aega olla teie kodus;

- kypsetage kodus 3 kuni 15 cm läbimõõduga ymmargust leiba. Enne ahju panemist vajutage igale  leivale kolme näpuga (keskmise, nimetissõrme ja pöidlaga) kolme kohta lohk;

- võtke kodust kaasa ka pliinid (paksud karaskit meenutavad pannkoogid valgest jahust) ja mässige need puhtasse rätti;

- joogiks võtke kaasa kalja, piima või vett;

- palvesöögi jaoks võtke kaasa taldrik, lusikas ja kruus.

Enne kodust lahkumist syydake kyynal ja pöörduge palves koduhaldja või jumalate poole, et sellel päeval läheks kõik hästi ja palvusest oleks õnnistust.

Jõudes Tšumbõlati mäe juurde, tervitage Mäe Vanameest. Las ta võtab teid vastu armastusega, sest te tulite tema juurde heaga. Olgu palvusest õnnistust.

Sellele, kes tuleb avatud hinge ja puhaste mõtetega, toob palvus õnnistust. Palvusel ei tohi lobiseda, häält tõsta, riielda ega kurja mõelda. Olgu teie sydames vaid headus ja armastus. Kõnelevad hing ja jumalad.

Hoidke pyhas paigas loonda! Seal ei või korjata seeni, marju, kitkuda rohtu ega murda oksi. Seal on kõik pyha ja puutumatu!

Pyhas paigas ei tohi rahuldada oma loomulikke vajadusi. Selleks minge kaugemale.

Pyhapaika saabudes minge kõigepealt mäe jalamil Nemda jõe ääres asuvale pyhale allikale. Vette mynte heites paluge veevaimu teid puhastada ja anda vee elujõudu teie ja teie pere terviseks. Seejärel loputage kolm korda käsi,  peske kolm korda nägu ja jooge mõned väiksed sõõmud. Seejärel täitke oma nõud veega, kummardage ja tänage allikat.

Minge pyha kivi juurde. Asetage käsi iidsele ja paljunäinud kivile ja tundke tema väge ja jõudu!

Pyha salu tähtsaim puu onapu on tähistatud erilise vööga. Onapu lähedal on valmis seatud omalaadne laud, kuhu palvusele tulijad asetavad oma kylakosti (leiva, pliinid jm).

t_chumbylat2.gifSeejärel minge karti ehk onaengi juurde. Ta kuulab teid ära ja teie soovi korral ytleb teie eest palved. Võite anda talle oma kyynla(d) ja öelda, kelle heaks te tahate selle syydata. Anniks võite tuua räti või rätiku - öelge, kelle pärast te selle tõite, mida tahate paluda ja keda tänada. Palvusele võib anniks tuua kodulinnu (pardi või hane) või kodulooma (lamba, pulli või hobuse). Samuti võib palvuse heaks teha rahalise annetuse kas koha peal või juba varem korraldava usuyhenduse pangaarvele.

t_chumbylat7.gifPalvete lugemise ja teatud talituste järel võtavad kõik palvusele tulnud osa pyhast söömaajast. Peale seda loputage oma sööginõud varem valmis pandud veega ja visake loputusvesi tulle. Teist ei või pyhasse paika jääda mitte raasugi. Lahkudes võite kaasa võtta vaid selle, mis teie toidust ja kaljast järgi jäi. Palvuselt koju viidud toitu ei või ära visata ega anda koduloomadele - selle peab ära sööma yksnes teie pere.

Peale koristamist ja toidu ärapanemist tänatakse jumalaid palvusel viibimise eest.

Lahkudes minge karti juurde, suruge kätt ja tänage teda palvuse pidamise eest. Kart õnnistab teid.

Jõudnud koju, katke laud palvuselt toodud toiduga, syydake kyynal ning tänage koduhaldjat ja jumalaid selle päeva eest.

---

Palvus toimub Kirovi oblasti Sovetskii rajoonis Tšumbõlati mäel, mitte kuigi kaugel karjäärist.

Palvuse korraldab kohalik mari usu yhendus Marii Kumaltõš.

Pildid: Kuno Tabreland ja Mari El Uver


Allikas: Mari El Uver