[text]
Täna on

t_HeinVikat.gifLeedopäeval peeti Haanjas Plaanil taas käsitsi heinaniitmise võistlust, sedapuhku yheteistkymnendat korda. Võidu võttis rõugelane Are Hain. Teise koha vääriliseks tunnistas hindamiskogu Võru mehe Veiko Parki ja kolmandaks jäi haanjalanna Aili Sarik.

Haanja vallavanem Juri Gotmans andis niitjatele head soovid kaasa ja nii asusidki kolmteist niitjat suures vihmas heinakaarele. Heinamaatykid loositi ja niitmiseks anti aega kaks tundi. Kiirus polnud oluline, kohtunikud ­hindasid niitmise puhtust. Kui võistluse vaatamiseks oli ilm halb, siis niita polnudki nii kehv. Kuivaga oleks olnud hullem, ,kirjutas Võrumaa Teatajas Ivi Kaarna.

Kui niitjad oma heinamaasiiludega poole peale olid jõudnud, jäi ka vihm yle.

Samal ajal võisteldi Plaani kiriku juures mäe peal aga saapaviskamises, pärjapunumises, vihavalmistamises, ­puulõhkumises, naelte paku sisse löömises ja õllejoomises. Viimane võistlus oli paljudele jaaniõhtujärgsete lõhnadega meestele eriti mokka mööda. Lastelegi jätkus peale jäätisesöömise tegevust. Nemad said täpsust visata. Igayhele oli väike meene.

Vihavalmistajate tööd kaedes torkas silma, et kõik vihameistrid olid naised. Naised teevad väikesed vihad, rohkem sopsutamiseks, kommenteerisid mehed kõrvalt. Kaks Urvaste naist Ene Raudhein ja Ida Mölder võistlesid lausa kahekesi, sest aastad on Ida looka vajutanud ja käed kangeks võtnud, aga vihta tahtis memm teha ja nii asus pisut noorem Ene appi.

Heinaniitmine on teadagi raske töö ja sellepärast on võistluse ajal alati ka korralikku tanguputru pakutud. Algul söövad pealtvaatajad, pärast niitjad. Kõigile jätkub. Myydi ka omakypsetatud rosinaleiba ja kitsepiimast valmistatud juustu.

Kitsepiimajuustu köömnetega pakkus Kalju Mängli. Nende pere on kymme aastat kitsi pidanud, nyyd saadi Heiferi programmi kaudu kuus kitse juurde ning on mõtet juba juustu teha. „Ega juustuvalmistamine raske ole. Laapi on myya. Veel on vaja korralikku puhast kööki ning head juustukeetjat,” seletas Kalju. Heiferi programm näeb ette, et see, kes loomad on saanud, annab nende pojad järgmisele programmis osalejale. Kalju teataski, et tal on edasikinkimiseks kuus talle olemas.

Kõige rohkem said heinaniitmispäeval vett kaela ja kingadesse pärjapunujad. Pidid nad ju lilled märja heina seest korjama. Sellepärast vist oligi võistlemas ainult kolm pärjapunujat. Aga kõigi pärjad nägid võrdselt kenad välja.

Pilt: Parim naine, haanjalanna Aili Sarik (pildil) jäi niitmisvõistlusel kolmandaks. Tänavu võistles lisaks talle teinegi naine, Sirje Rauba Võrust. Joosep Aader, Võrumaa Teataja.


Võrumaa Teataja