[text]
Täna on

30.06. kl 20.05 ETVs: Tõsielusari Imeline planeet: Vetemaailm (Amazing Planet, USA 10219 (2006)).
Ilusad, hämmastavad ja enamjaolt läbiuurimata ookeanid katavad rohkem kui kaks kolmandikku maakerast. Kuidas nad tekkisid? Miks nad pole ära auranud? Võtame ette rännaku läbi aja ja vaatame, kuidas maailm hulk aega tagasi jäätus ning piilume ookeani võimalikku tulevikku. Reisime madalast rannikumerest ja imekaunite korallide juurest põhjatusse Mariaani sygavikku, heites pilgu kõigele, mis teel ette jääb.

30.06. kl 21.25 ETVs: Tõsielufilm Elavalt maetud (ETV 10219 (2006)).
Vepsa rahvusryhm on väike, koosnedes tänaseks vaevalt 7000 inimesest. Vepslastel pole toimivat omakeelset kooliharidust ega kogukondlikku yhtekuuluvust loovaid institutsioone. Vepsa haritlaskonna jõupingutuste tulemusel asutati 1994. aastal Vepsa rahvusvald, mille kaotamise järel 2005. aastal ei kaitse seda põlisrahvast enam ei administratiivsed piirid ega seadused. Pyydlused liita vepslased juba olemasolevasse "Venemaa põhjarahvaste toetamise riiklikku programmi" pole samuti tulemusi andnud.
Aga ajalugu on siinmail alati kirjutatud keskvõimu vaatepunktist. Põlisrahva suulised tõlgendused iseendast ja oma lähiajaloost jäävad enamasti laiema tähelepanuta. Esimene tõsielufilm vepslastest teeb kuuldavaks yhe vahedalt kriitilise hääle, kes lapsesui teatab "Kuningas on alasti!". Maria, kunagise vepsa-vene kloostrikyla Dazarvi viimane elanik, meenutab siinset elu kogu selle karmuses. Oma jõuliste eetiliste hoiakute ja pärimussidusa maailmanägemisega osutub Maria erakordselt mitmeplaaniliseks paikkondliku mälu kandjaks. Koos Mariaga vepsa mõtteilma ja lähiajalukku sisenedes on meil veel lootust sellest metsistunud kultuurivõsast mõni rada leida... Autorid Taisto Raudalainen, Madis Arukask, operaator Raul Priks, režissöör Maarika Lauri.

01.07. kl 13.00 ETVs: Tõsielusari Imeline planeet: Vetemaailm.

01.07. kl 14.05 ETVs: Tõsielufilm Chahinaz: mis õigused on naistel? (Chahinaz, quels droits pour les femmes?, Prantsuse 10219 (2006)).
Eri mandritel kohtab naiste tagakiusamise erinevaid vorme ja filmi loojad uurivad seda keerukat asja.

01.07. kl 18.15 ETVs: Tõsielusari Aeg, ruum, teised: Aja kulg savannis. Eluetapid (Le temps, l`espace, les autres, Prantsuse 10219 (2006)).
Loomade ajaarvestus põhineb keskkonna muutumisel, mille tingib Maa pöörlemine ymber Päikese. See on nii öö ja päeva kui ka aastaaegade vaheldumine. Savanni loomade poegade kandmise aeg sõltub tingimustest, mis neid maailmas ootavad, samuti ajast, mida emad saavad oma poegadele pyhendada. Loomade eluiga sõltub yldiselt nende suurusest, ent reeglist kõrvalekaldeid on palju. Filmis näeme, millised märgid kuulutavad isendi peatset surma.

03.07. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

03.07. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.
Kordus kl 20.30.

03.07. kl 19.05 Klassikaraadios: Roheline saade. Kultuurist, 1, kordus .
Kultuurist räägivad Peeter Jalakas ja sarja autor Peeter Liiv.

04.07. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.05.

04.07. kl 18.15 ETVs: Tõsielusari Metsik loodus: Etioopia (Itinérances sauvages, Austraalia/USA 10219 (2006)).
Tutvustame Etioopia puutumatut loodust ja haruldasi loomaliike - njaalasid, Etioopia hunte ning gelaadasid.

05.07. kl 09.30 ETVs: Osoon: Kevadmatk Setumaal (ETV 10214 (2001)).
Matkarajad on vajalikud selleks, et loodust ei rikutaks.

05.07. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Lans, kordus.

05.07. kl 16.30 ETVs: Tõsielusari Metsik loodus: Etioopia.

05.07. kl 18.15 ETVs: Kodumets.
Saade viib metsasõbra Lõuna-Eestisse. Tutvume Võrumaa Metsaomanike Liidu esimehele Aarne Volkovile kuuluvate metsamaadega. Uurime, kuidas on võimalik sobitada ATV-turismi kuppelmaastiku kauni loodusega ja saame teada, et firma Tulevikumets OÜ tegeleb lagakinnistute korralikuks metsaks muutmisega. Alar Vodi juhatusel käime ära Haanja vallas Kaudimäel, kus 20. juunil syydati vägev lõke, aeti metsajuttu ja kus kell 7 õhtul sai valmis hõrgutav puder. Autor ja saatejuht Juhan Aare.

06.07. kl 09.30 ETVs: Osoon: Metsakuivendus. Näsiniin. Uku Elken (ETV 10220 (2007)).
Metsa peetakse Eestimaa rikkuseks. Selle rikkuse hoidmiseks ja tõelise väärtuse mõistmiseks korraldatakse juba aastaid kevadisi metsanädalaid. 2007. aasta metsanädala juhtlauseks oli "Mets läheb peale!" Meie metsandusse on saabunud rahulikumad ajad, 1990. aastatel möllanud röövraied jäävad õnneks vähemaks ja metsaomanikud on hakanud yha enam oma metsale kulutama. Metsaparandusega kaasnev kuivendusvõrkude rajamine tekitab aga vastuseisu metsakasvatajate ja looduskaitsjate vahel. Urmas Laansoo vaatab metsa botaaniku pilguga ja tutvustab meie metsade yhte ilusamat kevadist õitsejat - näsiniint.

06.07. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

06.07. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Madagaskari läänerannik.
Kordus kl 23.05.

06.07. kl 17.10 ETVs: Tõsielusari Planeet Maa: Kõrbed (Planet Earth, Inglise 10219 (2006)).
Maismaast ligikaudu 30% hõlmavad kõrbed on vihmapuudusest hoolimata yks mitmekesisemaid elupaiku. Loomadel on oma nipid: Gobi kõrbes saavad kaamelid vett lumest, Atacamas limpsivad guanakod kastet kaktuseokastelt, Namiibias kõnnivad elevandid vett ja toitu otsides maha sadu kilomeetreid.

06.07. kl 18.15 ETVs: ehh, uhhuduur 2 (Eesti 10220 (2007)).
Kui tunnete, et teid kodus ei märgata ja kannatate tähelepanu puuduse pärast, siis minge rattaga Bangladeshi ning kõik teie vaevad saavad tasutud. Sajad inimesed kogunevad loetud minutitega, et teid vaadata - niisama, sõbralikult, ujedalt naeratades - ja vahel tekib tunne, et oledki midagi erilist, ainulaadne ja kummaline. Kuidas muidu seletada inimeste nii pingsat ja keskendunud huvi kuue täiesti tavalise eesti soost mehepoja vastu? Enneolematud, ennenägematud olendid saabusid. Valged, pikad, higised. Uuuhh. Avakosmosest kindlasti.

06.07. kl 20.00 KLassikaraadios: Folgialbum. La votz deus anjos, kordus.

06.07. kl 22.20 ETVs: XXII Pärnu rahvusvaheline filmifestival: Tõsielufilm Kodu (Domov, Tšehhi 10220 (2007)).
XXII Pärnu rahvusvaheline filmisyndmus hoiab tavasid ja kõnnib ajaga kaasa. Pea kogu heinakuu kestev  filmisyndmus algab suvepealinnas ja jõuab seejärel Haapsallu, Rakverre, Põlvasse, Otepääle, Viljandisse, Heimtalisse ning Manija saarele.
Taas on linal filmid põlisrahvaste haruldastest tavadest ja erinevate elmade kokkupõrgetest. Seoses suurte ilmastikumuutustega on kavas kymmekond ylitõsist filmi teemal "Inimene ja muutuv loodus".
Festivali erikava viib vaataja Hiinasse ja Tiibetisse.
Ka lapsi ja noori pole unustatud - neile etenduvad filmid eakaaslaste elust teistes maades.
Kes aga arvab, et tema tugitoolist kaugemale ei liigu, see saab seitset filmi teemal "Lapsed ja vanemad" nautida ETV ekraanilt. Yleilmastuvas maailmas juhtub yha sagedamini, et lapsed ei tea enam, millisesse riiki nende vanemad tööotsinguil kaovad. Või on laste ja vanemate suhted purunenud lihtsalt hoolimatusest yksteise vastu?
Kõigi seitsme filmi kangelased igatsevad kaitsvat kodu ja sydamlikke peresuhteid. Seda soovi toetavad ka filmide autorid oma meistriteostega.
Esimene film sarjast "Lapsed ja vanemad" läheb eetrisse pyhapäeva, 06.07. õhtul ning viimane laupäeva, 12.07. hilisõhtul.
Pärast Panama filmi "Liza" näitamist algab telefonihääletus, mis selgitab välja Eesti rahva auhinna laureaadi. Sydaöösel saab võitja õlgadele auhinna - kauni Lääne-Eesti kirjadega vaiba. Mark Soosaar, festivali pealik. "Kodu": Tšehhi filmilooja Margareta Hruza pyyab oma tõsielufilmiga uurida, kuidas tema vanemate kooselu mõjutas lõhutud Euroopa ajalugu. Margareta ema oli 18-aastane tydruk, kui rasedana koos oma lapse isaga Prahasse sissetunginud tankide eest Läände põgenes. Nad tegid hiilgavat karjääri Oslo Ooperimajas, ent ema otsustas Los Angelesse kolida. Margareta oli siis 14-aastane. Nyyd, kolmkymmend seitse aastat hiljem, pyyab tytar yksildast ema veel yksildasema isa juurde tagasi tuua.

07.07. kl 01.10 ETVs: Tõsielusari Planeet Maa: Kõrbed.