[text]
Täna on

Torontos tähistati 21. juunil traditsioonilist, seekord 13. Kanada põlisrahva päeva (National Aboriginal Day), kirjutas Eesti Elus Mai Kreem.

Juba 17.07. toimus Nathan Phillips Square’il käsitöölaat. 20.06. peeti linnavalitsuses teemaarutlus teemal „Meedia roll põlisrahvaste murede kajastamisel“. Samas oli avatud ka taidenäitus ning huvilised said kuulata vanu põlismaalaste lugusid ja õppisid loomadega suhtlemise nippe Toronto Loomaaias.

Syndmuse pearõhk langes aga pööripäevale. Päev algas piduliku lipu heiskamisega Toronto raekoja juures päikesetõusu ajal. Toimus ka paraad.

Hiljem koguneti Wells Hill parki piknikule. Tulijaid oli kaugelt – nii USA-st kui Põhja-Ontariost. Pakuti huvitavat ja mitmekesist kava – toimus lippude paraad, taoti trumme, tantsiti kirevates rahvariietes ja uhketes sulgedest peakatetes. Linnaisad pidasid lyhikõnesid. Taiavanem juhtis tähelepanu toimuvale, selgitades selle yksikasju ja korda.

Õhtusöögiks pakuti hamburgereid erinevate aedviljadega, maisileiba ja jooke. Igayhele jätkus kingitusi. Ja see kõik oli tasuta! Piknik toimub heategevusliku syndmusena toetajate rahadega.

Äratas ka tähelepanu, et kõik toimus väga viisakalt, ei mingeid korrarikkumisi ega lärmi.

See meeldejääv ja ilus syndmus lõppes pargi koristamisega. Publiku hulgas oli rootslasi, sakslasi jt. eurooplasi. Ka eestlastel oleks nii mõndagi õppida Kanada esimestelt asukatelt.


Eesti Elu