[text]
Täna on

t_KomiJahimees.gifNii nagu paljud komi mehed, on ka Pjotr Kanev tagasihoidlik ja sõnavaene. Kõneleb endast väga napilt. Ka sellest, et on taigas karuga silmast silma kohtunud, ei maini sõnakestki, vahendas Postimees ajalehte Komi Mu.

Kanevi enda peres kasvab tytar. On vaid kolmeaastane, kuid isa võtab teda tihtipeale jahile kaasa. Ka abikaasa Veera käib temaga jahil. Väga hea laskur, ytleb mees.

Lasta kylainimesed korraldasid nelja aasta eest esmakordselt oma kylas Jahimeeste peo – võistlused vastupidavuses, täpsuses, kiiruses, jõukatsumises ning meisterlikkuses. Nyyd tulevad kokku jahimehed kogu ymberkaudsest rajoonist. Sel aastal oli neid paarikymne ringis – kõige vanem 72aastane ning noorim hiljuti esimest korda suuski näinud poisslaps. Ka Kanevi abikaasa Veera tuli meestega rammu katsuma.

«Läinud aastal oli meil rohkem osalisi,» sõnas yks jahimeeste kokkutuleku korraldajatest, riikliku põllumajanduse järelevalveinspektorina töötav Aleksei Kanev. «Rajoonivõimud rikkusid meie peo ära. Otsustasid, et see tuleb korraldada rajoonikeskuses, kuna väidetavalt saab siis rohkem inimesi sellest osa võtta.»

Lasta kylarahvas polnud nõus oma pidu loovutama. Just see kyla on läbi aegade parimate jahimeeste poolest kuulus olnud. Selles kylas moodustati omal ajal rajooni esimene jahinduskooperatiiv.

«Tõepoolest polnud ilus tahta yle võtta teiste inimeste algatust,» lisas yhiskondliku liikumise Izvatas juht Valentina Anufrijeva. «Leidsime toetajad, kuid tuli välja, et rajooni juhtkond võttis kogu raha enda peo korraldamiseks. Kahju muidugi, kuid suutsime lyhikese ajaga leida raha diplomite ja auhindade ostuks. Toitsime kylalisi pudru, pirukate ja teega. Nii et hoolimata kõigist võimudepoolsetest takistustest läks meie pidu korda.

Selle aasta parima jahimehe au sai Viktor Filippov. Tema on ise Lasta kylast pärit ning töötab jahinduskooperatiivis tööperemehena.

Lisaks oskustele hinnati võistlustel ka varustust ja välimust. Selles osas polnud võrdseid 17aastasele Aleksei Kanevile Motšha kylast. Ta nägi välja nagu tõeline komi jahimees  – hindamiskogu hindas seda eritasuga.

Kingitusteta ei jäänud keegi. Telgid, vestid, priimused, termosed – kõik, mida on tavalisel jahimehel tarvis. Peo korraldamises osalesid kohalikud elanikud, jahi- ja kalamehed. Hiljuti yhinesid nad seltsiks, mis sai nimeks Jag Mort (Metsainimene – toim).

«Meie peaeesmärk on hoida tavasid, kombeid, elma ja meie esivanemate elukorraldust ning õpetada seda noortele,» sõnas Aleksei Kanev. «Paljud kylainimesed on aru saanud, et keegi ei tee meie eest mitte midagi. Esimese peo korraldamisel kulus aega ja vaeva, et veenda jahimehi osalema. Nyyd on nad ise korraldamisel abiks.»

Nädal hiljem oli jahimehe-pidu rajoonikeskuses. See ei erinenud Lasta kylas toimunust pea millegi poolest. Sama kava, samad võistlused  ning isetegevuslike ryhmade esinemised. Ainult pealtvaatajaid rohkem. Parimaks jahimeheks sai ikkagi Lasta kyla mees Vassili Sajnahhov. Lasta omadest paremaid jahimehi siinkandis tõesti pole.

Viktoria Tšugajeva, Komi Mu

Pilt: Komi jahimees asub Lasta küla Jahimeeste peol täpsust laskma.
Foto: Viktoria Tshugajeva / Komi Mu


Postimees