[text]
Täna on

Mordva vabariigi Ersa keele päästefondi ajalehe Erzjan Marstori võrguväljaanne suleti just enne Hantõ-Mansiiskis toimunud soome-ugri rahvaste maailmakongressi, rääkis ersa aktivist ja toimetaja Petrjanj Andju.

Erzjan Mastori toimetuses ei osatud vastata kysimusele, miks pääs lehe võrguversioonile on suletud. Lehele serveriruumi pakkuv Saransk.ru portaal ei andnud teavet mingist tehnilisest probleemist. Ajalehe sulgemisest andis teada iseseisev mari uudisportaal MariUver.

Lehe peatoimetaja Jevgeni Tšetvergov (Nujanj Vidjae) rääkis telefoniusutluses, et lehe interneti-teenusepakkuja VolgaTelecom andis lehekylje sulgemist puudutava otsuse ettevõtte juhatusele aruteluks.

Lehe abipeatoimetja, Ersa keele päästefondi esimees Grigori Musaljov (Kshumansjanj Pirguzh) tõdes, et "FSB ei maga".

Musaljovi arvates takistavad Mordva ametnikud ersa rahvuslike juhtide pääsu kõikidele avalikele syndmustele ja yritavad neid hoida teadmatuses. "Meid on täiesti eraldatud, nii nagu maride aktivistidki, " ytles Musaljaov.

Ersa keele päästefondi esimees kritiseeris ka Soomes tegutsevat M.A. Castréni seltsi, mis tema arvates teeb koostööd "rahva reeturi" Mihail Mosiniga.

Musaljov on ka päris kindel, et tema telefoni kuulatakse pealt, kuid kinnitas, et ei karda midagi. "Olen internatsionalist ja soovin, et kõik maailma rahvad võiksid elada võrdselt," lausus Musaljov.

Ersa juhid, mille peamiseks väljundiks on Erzjan Mastor, saatsid just enne Hanti-Mansiiski maailmakongressi avaliku kirja Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile ning kongressi saadikutele, kus nad arvustasid kongressi tegevusi.


Fenno-Ugria