[text]
Täna on

Reedest teisipäevani (01.-05.08.) toimub Tartus suur pärimusliku tantsu pidu, kus tutvustatakse Eesti, Läti, Leedu, Valgevene ja Udmurtia rahvamuusikat ja rahvatante. Peo rõhk on pandud kahjuks kyll ysna hiljutisele ajastule (19. saj ja 20 saj algus), kuid juurte tundmiseks ja tugevdamiseks on oluline seegi. Õpetatakse ja tutvustatakse sel ajal Ida-euroopas levinud rahvalikke seltskonnatantse. Kavas on neli rahvamuusikakontserti, kus esinevad rahvamuusikaryhmad Ekton Korka (Udmurtia), Igauni (Läti), Essa (Valgevene) ja Klapp (Setu).

Tantsutubades õpetatakse rahvatantse ja laulumänge Udmurtiast, Valgevenest, Lätist, Leedust ja Eestist. Tutvustatakse tantsude päritolu ja pööratakse tähelepanu olulistele pisiasjadele, mida on otstarbekas teada, et tants säilitaks oma põlise kuju. Pillimängijad saavad aga samas õppida tantsulugusid.

Tantsuklubis saab õppida mitmete rahvaste rahvatantse teisi jäljendades. Kavas on rahvamuusikute yhismängud. Mängitakse 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi alguse kylapidude tantsumuusikat. Tantsuklubi on koht, kuhu on sobilik tulla koos perega ja sõpradega.

Festivaliklubi toimub igal õhtul algusega 22.00 Tiigi seltsimajas (Tiigu 11). Seal saavad kõik huvilised meelde tuletada päeva jooksul õpitud tantse ja õppida enda jaoks uusi rahvatantse ja pillilugusid. Lisaks rahvatantsusõpradele on väga oodatud kõik rahvamuusikud.

Kava ja lähem teave esinejatest

Antoniuse õuel (Lutsu 5):
Reede, 01.08.
12.00 Tantsutuba (Eesti)
15.00 Tantsutuba (Udmurtia)
18.00 Ekton Korka (Udmurtia)
19.00 Tantsuklubi

Laupäeval, 02.08. kell 18.00 Raadi mõisapargis (Narva mnt 177)
Igauni (Läti)
Esineb rahvamuusikute perekond Lätist Rezeknesi regioonist.Rasma Igauni: duurkannel, laul

Pyhapäev, 03.08.
12.00 Tantsutuba (Valgevene)
15.00 Tantsutuba (Läti)
18.00 Essa (Valgevene)
19.00 Tantsuklubi

Esmaspäev, 04.08.
12.00 Tantsutuba (Eesti)
15.00 Tantsutuba (Udmurtia)
18.00 Klapp (Setu)
19.00 Tantsuklubi

Teisipäev, 05.08.
12.00 Tantsutuba (Leedu)
14.00 Tantsutuba (Eesti)

Raadi mõisapargis (Narva mnt 177):
Laupäev, 02.08.
12.00 Tantsutuba (Läti)
15.00 Tantsutuba (Valgevene)
18.00 Igauni (Läti)
19.00 Tantsuklubi

Festivalil osalemine on kõigile tasuta

Kõik rahvamuusikahuvilised on teretulnud!

Korraldaja: MTY Tartumaa Rahvakultuuri Keskselts
Lisateave: +372 5560 2102, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Kontserdid

Reedel, 1. põimukuud kell 18.00 Antoniuse õuel (Lutsu 5)
Traditsioonilise tantsu stuudio Ekton Korka (Udmurtia)
Andrei Prokopjev: dõmbõr (udmurdi trumm), flööt, parmupilll, laul, tants

Valeri Gogolev: Šuiski karmoška, Vjatskaja karmoška
Aleksander Ozerov: Šuiski karmoška, Vjatskaja karmoška
Vera Stepanova: parmupill, laul, tants
Natalja Prokopjeva: laul, tants
Jelena Baikova: laul, tants
Julia Mjasnikova: laul, tants
Maria Petrova: laul, tants
Jelena Išmuratova: tants
Mihhail Vasiljev: tants

Mõnus seltskond Udmurdimaalt Iževskist, kes veavad eest udmurdi tantsumaja tegevust. Vahepeal käivad maal vanadelt rahvalaulikutelt-pillimängijatelt pärimust kogumas ja õppimas Ekton Korka säilitab ja  kannab edasi udmurdi traditsioonilist rahvakultuuri võimalikult autentsel ja ehedal kujul. Noored udmurdid laulavad, tantsivad ja õpetavad tantse neilegi, kes seda nii hästi ei oska.

Laupäeval, 2. põimukuud kell 18.00 Raadi mõisapargis (Narva mnt 177)
Igauni (Läti)
Rasma Igauni: duurkannel, laul
Guntars Igaunis: akordion, laul
Liene Igauni: viiul
Marta Igauni: viiul
Laima Igauni: trummid jt rytmipillid

Rahvamuusikute perekond Lätist Rezeknesi regioonist. Pereansamblis on viis inimest: ema Rasma, isa Gunars ja kolm õde — Liene, Marta, Laima. Lauldakse vanu läti rahvalaule ja mängitakse akordionit, viiuleid, duurkannelt, trumme ja muid rytmipille. Seekord on kaasas ka tantsijad.

Pyhapäeval, 3. põimukuud kell 18.00 Antoniuse õuel (Lutsu 5)
Essa (Valgevene)
Vola Dziadovik: laul, tants
Sviatlana Klepikava: 5-keeleline kannel, laul, tants
Todar Kaškurevitš: torupill
Dzianis Sukhi: torupill, roopill

Valgevenest Minskist pärit rahvamuusikaansambel toob meieni tavandilaulud, mida traditsiooniliselt lauldi suviti. Ansambel Essa on tegelikult suurem sõpruskond, kes alates 2003. aastast õpib laulmist otse Põhja-Valgevene regioonide rahvalaulikutelt ning arhiivisalvestustelt. Ise räägivad nad enda kohta nii:

“Essa on jõgi Põhja-Valgevenes, pyha Balti maa Krivia sydames. Inimesed, kes seal maal elavad, on säilitanud iidsete traditsioonide hinge riitustes, rituaalides, lauludes, maagias, uskumustes … Me oleme iidset esiisade usku; me austame kohalikke põliseid traditsioone, mis me oma esivanematelt pärinud oleme. Usk ja ustavus pole ainult minevikku jäänud väärtused. Maa vaim, inimeste vaim elab seni, kuni kõlab muusika. Me oleme truud ja pyhendunud Krivia muusikale, oleme sellest inspireeritud. Essa on meie religioon.”

Esmaspäeval, 4. põimukuud kell 18.00 Antoniuse õuel (Lutsu 5)
Klapp (Setu)
Toomas Valk: karmoška
Jalmar Vabarna: kitarr
Kristjan Priks: tamburiin, torupill

Ansambli Klapp moodustavad tunnustatud Seto Kuningriigi pillimees ja virtuoosne karmoškamängija Toomas Valk, keda saadavad mitmekylgse mängustiiliga kitarrist Jalmar Vabarna ning tuntud tegevmuusik Kristjan Priks tamburiinil. Nende hoogne ning leidlik esitluslaad on kaasakiskuv ning lugudes on nii värskendavat jõudu kui ka elegantset ilu. Just muusikaline Klapp on see, mis hoiab koos seda triot ning arendab Setu tantsumuusika kõlapilti. Võtmesõnaks on tants!