[text]
Täna on

t_tants.gifPyhapäeval kell 16 avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis taas rahvusvaheline filmisyndmus, Heinakuu 27. päevani saab nii suvepealinnas kui mujal Eestis näha yle 100 tõsielufilmi, kirjutas Pärnu Postimehes Karin Klaus.

Pärnus näidatakse filme uue kunsti muuseumis Esplanaadi 10 ja raekojas 6.-13.07., edasi jõuab festival 15.-29.07. Haapsallu, Rakverre, Põlvasse, Otepääle, Viljandisse, Heimtalisse ning Manija saarele.

Taas on ekraanil filmid põlisrahvaste haruldastest tavadest ja elmade kokkupõrgetest. Seoses ilmastiku suurte  muutustega on kavas kymmekond ylitõsist filmi teemal “Inimene ja muutuv loodus”.

Festivali erikava viib vaataja Hiinasse ja Tiibetisse. Ka lapsi ja noori pole unustatud, neile on filmid eakaaslaste elust teistes maades. Festivali täielik ingliskeelne kava on kodulehel www.chaplin.ee/filmfestival.

Syndmuse korraldajate Mark Soosaare ja Vaiko Eduri sõnade järgi on Pärnu filmifestivali teemadering pidevalt laienenud. Kõrge taideväärtusega tõsielufilmidele on lisandunud keerulisi yhiskondlikke kysimusi ja moodsat taiet vahendavaid filme.

Festivali yldine eesmärk on teadvustada inimesi kaduvatest rahvastest ja nende pärandist.

Kes arvab, et tema tugitoolist kaugemale ei liigu, see saab seitset filmi teemal “Lapsed ja vanemad” nautida 6.-12.07. ETV ekraanilt.

Yleilmastuvas maailmas juhtub yha sagedamini, et lapsed ei tea enam, millisesse riiki nende vanemad tööotsinguil kadunud on või on laste ja vanemate suhted purunenud hoolimatusest yksteise vastu.

Kõigi seitsme filmi kangelased igatsevad kaitsvat kodu ning sydamlikke peresuhteid. Seda soovi toetavad filmide autorid oma meistriteostega.

Esimene film sarjast “Lapsed ja vanemad” läheb ekraanile pyhapäeva, 6. juuli õhtul ning viimane 12. juuli hilisõhtul. Pärast Panama filmi “Liza” näitamist algab telefonihääletus, mis selgitab välja Eesti rahva auhinna laureaadi.

Sydaöösel asetab riigikogu esimees Ene Ergma festivali võitja õlgadele auhinna – kauni Lääne-Eesti kirjadega vaiba.

Pilt: Filmifestival toob vaatajale kätte kauged kultuurid. Namiibias ja Angoolas filmitud teoses “Hoidkem tants elus” näidatakse ovahimbade pere rituaalseid tantse. Internet


Pärnu Postimees