[text]
Täna on

t_TeotihuacanPaikesepyramiid.gifTeadlased avasid Mexico City lähistel paikneva pyramiidi all asuva koopa, et saada selgust, kes elasid Teotihuacani pyramiide ymbritsevas linnas ja miks see tsivilisatsioon enam kui 1000 aastat tagasi hävis.

Teotihuacani kivipyramiidid avastasid esmakordselt 1500. aastal asteegid, kuid tsivilisatsiooni kohta, kes pyramiidid ja neid ymbritseva suurejoonelise arhitektuuri ja templitega linna rajas, on vähe teada, vahendas Postimees.

Asteegid kutsusid linna nimega Koht, kus inimesed said jumalateks, ja uskusid, et tegemist on pyha paigaga. Nyyd on arheoloogid taas uurima asunud 20 meetri sygavuses Päikese pyramiidi all asuvat koobastikku, mis läheb yle 90 meetriseks tunneliks. Väljakaevamised algasid sel kuul ja teadlaste lootus on, et nad saavad aimu iidse linna elanike pyhadest kombetalitustest.

«Arvame, et seda kasutati kombetalituste läbiviimiseks. Ehitamise ajal toodi ande, mis paigutati tunneli lõppu,» rääkis Mehhikost pärit muinasteadlane Alejandro Sarabia. «Tahame teada, miks Teotihuacanis elanud inimesed selle kinni panid ja millal,» jätkas ta.

Sarabia sõnul avastati tunnel esmakordselt 1970. aastatel, kuid suleti taas ysna varsti. Suur osa koopa kohta kogutud infost on kadunud koos selle avastanud teadlastega, kes on nyydseks juba surnud.

Pilt: Teotihuacani Päikesepyramiid. Wikipedia


Postimees