[text]
Täna on

Yleeile tuli Mulgi kultuuri instituudi juht Kristel Habakukk Põltsamaa trykikojast kolme tuhande värske ajalehega «Üitsainus Mulgimaa».

Mõte hakata mulgikeelset ajalehte tegema tekkis mullu Mulgi kultuuri instituudi haridusstrateegia seminaril Võrumaal, kirjutas Sakalas Tiina Sarv.

«Esitasime taotluse ning saime aasta algul programmilt «Lõunaeesti keel ja kultuur» raha nelja lehenumbri väljaandmiseks,» rääkis Kristel Habakukk.

Kolme naise kokku pandud

Ajalehte «Üitsainus Mulgimaa» toimetab Kristi Ilves, Tarvastu juurtega ja Tartu ylikoolis eesti filoloogiks õppinud noor naine. Ta on Tarvastu gymnaasiumi emakeeleõpetaja ja praegu lapsepuhkusel. Mulgi keelt on Kristi Ilves syvitsi uurinud.

Esimese kaheksakyljelise lehenumbri ongi kokku pannud kolm naist: Kristi Ilves, Kristel Habakukk ja Alli Laande. Kõik mulgikeelsed ja selle kandi elu puudutavad kaastööd on edaspidi rõõmuga oodatud.

Kui Kristel Habakuke Mulgi instituuti ja konverentsi ning Raadi mõisa jääkeldris avatud näitust «Miu mulgi muster» kajastavate artiklite all on märge «Karksi murdesse panden Alli Laande», siis Erna-Elise Neimann annab oma romantilise suvistepyhakirjelduse «Arukas’ke aigu» all ise teada, et «tykk om kirjutet Tarvastu murden ja kõne laadin ek keeleruugin».

Lehes arutletakse ka selle yle, kust jookseb Mulgimaa piir, ja pyytakse selgeks teha, et Mulgimaa viitade ylespanekuga pole keegi pyydnud maakondade piire muuta.

Jagatakse tasuta

«Praegu veel katsetame, kuidas leht inimestele meel-dib — kas yldse on huvi ja vajadust mulgikeelse ajalehe järele,» rääkis Kristel Habakukk.

Uut lehte jagatakse lugejatele tasuta, kaastööde eest honorari ei maksta. Päris suure hulga ajalehti sai Viljandi linnaraamatukogu, kes need maaraamatukogudele laiali jagab.

LEVI

Uus ajaleht levib Mulgimaal.

• Mulgi kultuuri instituut jagab ajalehte «Üitsainus Mulgimaa» Pärsti, Paistu, Tarvastu, Halliste, Abja, Karksi, Helme, Põdrala ja Hummuli vallas ning Mõisakyla ja Tõrva linnas.


Sakala