[text]
Täna on

Heinakuu 4. päeval toimus pyhal Tšumbõlati mäel mari rahva yhispalvus.

t_Chumbylat.gifTänavu kogunes maride hulgas eriti lugu peetud kohta inimesi pea kõigist Mari Eli rajoonidest ja linnadest, samuti Nižne-Novgorodi, Kirovi ja Sverdlovski oblastist ning Tatasrtanist, kus leidub maride suuremaid kogukondi.

Palvusele saabunud 700 inimese hulgas olid ka maride tuntud yhiskonnategelased ja haritlased.

Vana mari tava kohaselt algas palvus varahommikul looduse rypes pyhas salus (kysoto).

Palvusele tulijad käisid kõigepealt pyhal imelise väega allikal. Seal loputati end ja joodi vett. Seejärel suunduti pyha kivi juurde, mille all puhkavat pärimuse järgi mari rahva esimene vanem Tšumbõlat ehk Kurõk Kugõza (mäe vanamees).

t_Chumbylat2.gifSel ajal kui palvevanemate (kartide) abilised valmistavad lõketel palvuse sööki, pöörduvad vanemad Kurõk Kugõža poole, paludes abi palvuse pidamiseks.

Kui kõik ettevalmistused on tehtud, algas tähtsaim osa. Mari loodususu vanemad pöördusi pooleteise tunni jooksul Tšumbõlati poole, paludes hoida ja õnnistada kõiki rahvaid, tuua rahu, tervist, head saaki jne.

Pärast palveid võtsid kohaletulnud kehakinnitust. Söödi anniks toodud leiba, liha ja putru ning joodi kalja. Seejärel koguneti veelkord ning peakart ytles tänupalved (sygõn).

Tšumbõlati mägi asub Kirovi oblasti Sovetski rajoonis.


Allikas: Finno-Ugria