[text]
Täna on

t_chumbylat21a.gifOlles heinakuu 4. päeval Tšumbõlati mäel palvusel, vendusin taas, et elu on täis mõistatusi ja ootamatusi. On imestusväärne, et 21. sajandil pole marid oma põlise loodususu mitte yksnes alles hoidnud, vaid ka tutvustavad seda. Marid mõtestavad enda jaoks uuesti oma usu maailmapilti ja vaimseid väärtusi, kirjutas yks palvusel viibinu Mari El uveris.

Need, kellel oli õnn seekordsest palvusest osa võtta, ilmselt nõustuvad minuga, et sellised syndmused toovad kohale yha rohkem inimesi. Kui mõned aastad tagasi tulid palvustele sageli uudishimulikud ja vaimset põnevust otsivad judistajad, siis nyyd kohtab seal päris mari usku inimesi.

Tšumbõlatil toimub palvus igal aastal, kuid vaid kord kolme aasta tagant leiab seal aset Tynja Kumaltõs (Maailma palvus). Seal mitte yksnes ei palvetata, vaid peetakse ka nõu ja arutatakse tähtsaid asju. Tynja palvusel on tavaliselt rohkem ininmesi kui muidu. Kuigi tänavune palvus oli tavaline, saabus inimesi siiski rohkesti.

Palvusele tuldi pea kõikjalt, kus elab marisid. Meeldiv oli märgata sedagi, et ka linnamaride hulgas on palvused muutunud tähtsamaks.


Allikas: Mari El Uver