[text]
Täna on

Muinasaeg elustub vaataja silme all ning pakub peale omamoodi meelelahutuse, imekauni loodusnaudingu ja muretu õhkkonna veel hindamatut õpetlikku väärtust muinaselmast ja meie esivanemate elu-olust, kirjutas Roheline Värav.

Muinaslaager on kylastajatele avatud:
Laupäeval 12. juulil kl. 11:30 - 19:00
Pyhapäeval 13. juulil kl. 11:30 - 17:00

Mis toimub?

• Laupäeva keskpäeval tervitab sõjapealik saabunud laagrirahvast ja kylalisi.
• Sõjapealiku tervitusele järgneb Muinaslaagri suurkogu kärajad, kus kogu laagrirahval on võimalus oma õigust nõuda ning vanematekogule muresid kurta.
• Nii mõnigi tyli leiab lahenduse sõdalaste Kahevõitlusel.
• Ajal, mil laagri elanikud lõunatavad (ca kl.14.00-15.30) on kylastajatele avatud muinasrelvade ja -sõjavarustuse näitus.
• Laupäeva õhtu eel viib sõjapealik oma vaprad sõdalased Lahingretkele, et tagasi nõuda oma vara ja väärtused, mida on kahjustanud laagri ryystajad.
• Pyhapäeval selgitatakse pika päeva jooksul raskel ja takistusterohkel, kuid vaatemängulisel rajal välja muinaslaagri osavaim sõdalane.
• Julgematel ja osavamatel kylastajatel on võistlusmängude vaheajal võimalus kätt proovida vibulaskmises, oda- ja viskekirve heites.
• Mõlemal päeval toimetavad meistrid-käsitöölised omi tegemisi, mida saab ka uudistada. Nii mõnegi meistri valmistatud ese võib osavate läbirääkimiste tulemusena omanikku vahetada... Laagris saab näha ka muistsel viisil rauasulatust, keraamika-meisterdamist, lõnga, kanga ja vildi valmimist, ehtesepist, sepatööd jm. tegemisi, nii nagu seda tehti muistsel kombel.

Päevapilet – 50 eek;
Sooduspilet (yliõpilane, õpilane ja pensionär) – 25 eek;
Perepilet – 100 eek;
Eelkooliealised lapsed tasuta

Kiruvere Muinaslaagri korraldamiseks on oma jõud yhendanud Austrvegr Selts MTÜ, kes koondab muistse käsitöö ning olmekultuuri taaselustamise ja eksperimentaalarheoloogiaga tegelevaid huvilisi, Muinaseesti Võitlusselts REAS, Haapsalu ja Läänemaa vanema ajaloo huvilisi yhendav klubi MTÜ Rotelevik ja Kõue Vallavalitsus.

Kiruvere Muinaslaager asub  Kiruvere järve ja Paunkyla veehoidla vahel.
Lisateavet: www.kiruvere.ee

NB! Kiruvere muinasmaastikul puuduvad XXI saj. hyved (sh. elekter, panga-automaat, tankla, tramm, coca-cola jms).


Roheline Värav