[text]
Täna on

Laupäeval peetakse Mordva Suur-Ignatjevo rajooni Tašto Kšumanci kylas iga-aastast Velen Ozks (kyla kyynal/palvus) pyha, mis mõned aastad tagasi sai ylevabarigiliseks syndmuseks, vahendas Mari Uver.

Sellele pyhale saabuvad ersad kõikidest Mordva rajoonidest, samuti Nižne-Novgorodi ja Orenburgi oblastitest ja Mari Elist.

Pyha algab tavaliselt varahommikul. Päikesetõusul ehivad ersad anniks valitud pulli paeltega ja talutavad teda laulude saatel mööda kyla. Seejärel tuuakse pulli hing anniks jumalatele.

Kõik osalised ja kylalised kogunevad suurele luhale, kus toimuvad ylejäänud syndmused.

Perenaised võistlevad enda valmistatud õlle hääduses, neiud aga näitavad oma meisterlikust käsitsi välja õmmeldud rahvarõivaste valmistamises.

Samal ajal toimub rahvuslike spordialade võistlus Tjuštjan nalksemat. Kõige tugevamad ja osavamad katsuvad rammu oda- ja kirveheitmises, palgitõstmises ja muudel aladel.

Päev läbi kõlavad ersa ja mokša laulud.

Kõiki peokylalisi kostitatakse õlle ja maitsvate kypsetistega. Anniks toodud pullist valmistavad kõige osavamad kokad mitu pajatäit suppi. Iga peoline peab veel tingimata maitsma lihaleiba, et saada ersa jumalate õnnistust.


Allikas: MariUver