[text]
Täna on

t_SuurRannakII.gifReedel 11. heinakuud 10221 jõuab lõpule ameerika põlismaalaste korraldatud Pikim Rännak 2008, mis võeti ette looduslike pyhapaikade, Maaema ja inimõiguste kaitseks. Viis kuud kestnud rännaku jooksul läbiti San Franciscost Washington D.C.-sse 4400 miili.

Korraldajad annavad teada:

Me käime seitsmenda põlvkonna, meie noorte, rahu, õigluse, Maaema tervenemise, suhkruhaiguse, sydamehaiguste, alkoholismi, narkosõltuvuse ja teiste haiguste all kannatavate inimeste paranemise eest.

Aastaaegade vaheldumisest tingitud olude tõttu tuleb meil rännata vihmas, lumes, yle mägede, marutuultes, kuumas ja kylmas, kuid miski ei heiduta meid oma teed lõpuni käimast: Iga elu on pyha. Kaitske pyhapaiku!

Las kahtlejad kuulda meie tõotust. Las need, kes usuvad, yhinevad meiega meie teel. Läbides viimaseid miile on meiega koos vanurid, perekonnad, lapsed, inimesed kõikidest rassidest, paljudelt elualadelt, vanast ja uuest Ameerikast.

Iga elu on pyha. Teeme Maaema puhtaks!

Rännakul osalejad koristavad oma teele jääva prygi.

Selle harukordse rännakuga tähistatakse 30 aasta möödumist esimesest kodanikualgatuse korras korraldatud Pikimast Rännakust 1978. Toonane rännak peatas 11 kavandatud seaduse vastuvõtmise, millega oleks tyhistanud senised põlismaalaste ja USA valitsuse vahelised lepingud. Peatatud seaduste tagajärjed oleksid võinud olla põlismaalaste veel alles jäänud vabadustele, õigustele ja eluviisile laastavad.

Toonase 3600 miili pikkuse Pikima Rännaku tulemuseks olid ajaloolised muutused põlisameeriklaste ja keskkonna jaoks. 15.07.10191 (1978) jõuti koos sadade toetajatega, teiste seas Muhammed Ali, senaator Ted Kennedy ja näitleja Marlon Brando, Washingtoni.

Kui 30 aastat tagasi taheti rahumeelse palverännakuga tõmmata tähelepanu põlismaalaste olukorrale ja õigustele, siis nyyd on tulipunktis keskkond. Tänavuse Pikima Rännaku lipukirjaks on: Iga elu on pyha. Päästke Maaema!

Tõlkis: Margit-Mariann Koppel

Allikas: http://www.longestwalk.org


Maavalla koda