[text]
Täna on

Alates heinakuu esimestest päevadest kuni 27. heinakuuni saab Muhu muuseumi õuel proovida mitmesuguseid käsitöid meistrite juhendamisel, kirjutas Oma Saares Ene Kallas.

“Ma ise teen kogu aeg käsitööd, kui oma poes olen,” rääkis käsitööpäevade mõttega lagedale tulnud ja projekti kirjutanud Velli Saabas, kellel endal on Kuivastus käsitööpood. “Ja mulle tundus, et inimesed on huvitatud sellest, et kuidas asjad valmivad.”

Muhu muuseum on just sobiv koht selleks, et näidata, mil moel näiteks valmivad sokid ja tikandid. Samas on see ka hea võimalus väärtustada käsitööd ning võimalik, et ka need inimesed, kes poes virisevad, et see ja too asi on liiga kallis, saavad aru sest, kuipalju aega ja vaeva on mahutatud töösse, arvas Saabas. Samuti on see ka syst järjepidevusele: kui inimene saab kätt proovida mitmesugustes käsitöödes, siis võib-olla tekib tal huvi asja vastu.

“Hommikul kymnest õhtul viieni on meil siin meister kohal,” rääkis Meelis Mereäär Muhu muuseumist ja märkis, et kuigi kohalike poolt ei ole just osavõtt suur, ei saa kurta kylastajate puuduse yle. Isegi vihmastel päevadel on rahvast kuipalju olnud. “See hooaeg, mil suurte bussitäitega rahvast siia tuli, on praeguseks vähemaks jäänud ning eestlaste osakaal tõusnud,” lisas ta. “Minu meelest on siin põnev,” kinnitas Mereäär ja lisas, et ise on ta proovinud kraasimist ja pahempidi kudumist, aga et eile ei mahtunud ta voki taha, niivõrd palju tahtjaid oli parasjagu.

“Mulle meeldib just see, et tegijatel (meistritel) on hea meel siin olla. Nad ytlevad, et siin istudes ja tööd tehes oled justkui igapäevaelust välja lylitunud,” rõõmustas Velli Saabas. “Siin on rahulik ja mõnus koht sellise töö jaoks.”

Esmaspäeviti saab kangastelgedel kududa, teisipäeviti tikkida, kolmapäeviti igasuguseid erinevaid asju proovida, näiteks on vilditud ja järgmisel teisipäeval värvitakse taimedega. Neljapäeval kedratakse ning reedel õpetatakse varraste peal kudumust, laupäeviti roositakse ehk tikitakse muhu roose ja pyhapäeviti tallutatakse pätte ehk tehakse muhu sussidele taldu.
Käsitööd saab Muhu muuseumi juures teha kuni 27. juulini, mil tallutatakse pätte.


Oma Saar