[text]
Täna on

Kui oravad lähevad kokkuhoiurežiimile, tuleb karm talv. Selline tähelepanek oli rahval olemas kaugelt enne poliitiliste erakondade syndi. Arvati, et nood loomakesed teavad, milline talv saabub (umbes nii nagu indiaanlased, kes jälgivad hoolega valge mehe puuvarumist), kirjutas Postimehes ilmauurija Ain Kallis.

Tegelikult sõltub aga oravate talvemoona kogus vaid sygisesest pähkli- või käbisaagist – nii väidavad ökoloogid.

Ega lindude ennustusvõime palju parem ole, oleme ju kyll näinud linde näljast ja kylmast nõrkenuna lumevangis, kui sisetunne neid meie kanti liiga vara toovad. Siiski olevat alust jälgida näiteks partide või teiste veelindude pesitsuse algust: kui pesad tehakse kõrgemale, tulevat vihmane suvi.

Lyhiajalised ennustused kukuvad ka loomariigis pikaajalistest paremini välja. Kui ikka merelinnud kogunevad maale, tuleb tormi. Lendavad pääsukesed madalalt, võib kiskuda sajule. Seda, et kärbsed on eriti tigedad enne vihma, mainis juba Aristotelese õpilane Teophrastos. Ning samamoodi käituvad nood vastikud putukad kõigis maades.

Mõni vanasõna ilma kohta on täiesti õige: kui kukk kireb sõnnikuhunnikul, siis kas hakkab sadama või ei hakka (saksa).

Vanasti oli põnev jälgida lisaks putukatele veel pyhakutega seotud päevade ilma. Meil on tuntuim seitsmevennapäev (10.07., kuulu järgi hukati Rooma keisri käsul 7 venda). Kõik teame, et kui siis sajab terve päev, on oodata jubedust – seitset sajunädalat.

Tänavu sadas õnneks vaid mõnes paigas ja sedagi vähe. Nii et järjekordne lootust sisendav märk.

Kasulik on teada mõningaid ilmamärke taevas. Marju Kuut laulis kyll: «Ring, ring ymber kahvatu kuu, nyyd läheb kylmaks vist ju…» Tegelikult on lugu vastupidine: halorõngas ymber kuu või päikese näitab, et lähenemas on soe front ning taevasse on ilmunud väga kõrged jääkristallidest pilved, mida võib-olla veel palja silmaga ei näegi.

Veel häid vanasõnu. Kui udu alla langeb, tuleb ilus ilm, kui yles tõuseb, tuleb vihma. Tugev kaste toob ilusa ilma. Loodetuul on taeva luud (tsykloni järel ilm selgineb, tuul pöörab sageli loodesse).

Kõige ilusamat ilmamärki, mis kyll ennustavat vihma, nägin kolmapäeva hilisõhtul – jaaniussikesed moodustasid metsas otsekui tuledes särava lennuraja!


Postimees