[text]
Täna on

Paari päeva eest esietendus Otepää linnamäel pärimusteatri Loomine lavastus «Pärija». Etendus viib vaataja muistse vabadussõja aega ja näitab ugalasest naise saatust keerulistel aegadel. Eesti Vabariigi 90. ja Maavalla vastu alustatud ristisõja 800. aastapäevale pyhendatud etendusest kirjutas Valgamaalases Sven Andreson.

Etendus toob eesti naise loo vaatajateni Otepää paikkonna legendide ja ajaloo kaudu. «Pärijate» tutvustusest võib lugeda: «Eesti naine on loodud elama, õitsema, emaks ja vanaemaks saama, kuid sõdade ja kannatuste tõttu pole see lihtne olnud. Lavastus syyvibki emaduse olemusse ja vajadusse seda väärtustada.»

Pärimusteatri projektijuhi Liina Talu sõnul on etenduse lavastamine ja prooviperiood Otepää linnamäel möödunud väga hästi. «Kõik on olnud suurepärane,» kiitis Talu etenduse kunstniku, lavastaja ja teiste osaliste tööd.

Omapärane mängupaik

Etenduspaigas on kohti umbes 250-le inimesele. Talu sõnul on vaatajate huvi olnud suur ja eelmyyk läinud hästi. «Tuleb loota ja palvetada,» ytles Talu, vastates kysimusele, kas vihm ka etendusi segada võib. «Loodame, et inimesed arvestavad sellega, et etendus toimub vabas õhus.»

Etenduse tarvis on Otepää linnamäele ehitatud jupike Muinas-Eesti puitkindlusest. Õnnestunud kunstnikutöö paneb kaasa mängima ka ymbritseva looduse: kõrged kuused ja isegi suured umbrohupuhmad.

Talu tunnustas mängukohtagi. «Loodetavasti leiab see paik otepäälaste poolt samamoodi kasutamist ka edaspidi,» ytles Talu. Lootust selleks annab tema sõnul asjaolu, et kuigi seekordse etenduse kandva jõu moodustavad professionaalsed näitlejad, osalevad etenduses ka vabatahtlikud Otepäält.

Peaosades mängivad Kylli Teetamm, Kersti Kreismann, Eero Spriit, Alina Karmazina, Hannes Prikk, Päär Pärenson ja Joonas Parve. Osalevad ka regilauljad Ene Vilipuu ja Madli Võsoberg.

Lisaks autorile Triin Sinissaarele on etenduse synni juures olnud tähtis osa ka Otepää ajalugu uurinud Ain Mäesalul. Liina Talu sõnul on ajaloolane Mäesalu jälginud kohapeal ka etenduse lavaleseadmist. Pärast etendust toimubki linnamäel ajalooline vestlus Ain Mäesalu juhtimisel koos lõpupauguga keskaegsest pyssist.

Loomine

Pärimusteatri ja sihtasutuse Loomine asutasid 2004. aastal Eesti Rahvuslik Folkloorinõukogu ja Eesti Teatriliit.

Selle eesmärk on meie folkloorse pärandi ja väärtkirjanduse, samuti soome-ugri ja teiste väikerahvaste ning Eesti põlisvähemuste loomingu, nende elu-olu, mõtteloo ja vaimuelu tutvustamine, elav esitamine ning kajastamine professionaalse teatri vahenditega.

SA Loomine teeb koostööd loovisikute ja loomeliitudega, eesti keelt, kirjandust ja folkloori uurivate teadlaste, ylikoolide, instituutide ning muuseumide, Eesti Rahvusliku Folkloorinõukogu liikmetega, seltside, yhenduste ja festivalidega.

Liina Talu sõnul pärimusteatril Loomine enamasti kahel hooajal järjest etendusi olnud ei ole, aga ta ei välistanud, et järgmiselgi aastal võiks samas mängupaigas midagi lavale tulla. «See materjal, mis meil etenduse jaoks kokku sai, võiks isegi anda alust veel yhele etendusele,» rääkis Talu tulevikku vaadates.

«Pärijad» lavastas Raivo Trass, kunstnikutöö tegi Riina Vanhanen, nõuga on abiks olnud Ingrid Ryytel. Etendusega tähistatakse yhtlasi Eesti Vabariigi 90. synnipäeva ja 800 aasta möödumist muistsest vabadusvõitlusest. Etendused toimuvad veel täna, homme ja järgmisel nädalavahetusel.


Valgamaalane