[text]
Täna on

Sõktõvkari teadlased kogusid Komi Ižemski rajoonis korraldatud uurimisreisil andmeid kohalike ravitsejate kohta. Eriliselt pakkus neile huvi XX sajandi alul Gami kylas elanud tuntud ravitseja Tanze Mare.

Rajooni elanikel on välja kujunenud eriline usk Tanze Maresse. See on kooskõlas komide põlise usuga, kus surnud sugulased aitavad oma järeltulijaid. Nõnda pyyavad komid hankida endale Tanze Mare pilti ja tema haual oleval mullal usutakse olevat eriline vägi, teatas KomiOnline.

Etnograaf Irina Ilina sõnul leidub tõhusat abi pakkuvaid rahvaarste kõigis Ižemski rajooni kylades ja asulates praegugi.

Inimesi kõikvõimalikes tervisehädades aitavaid eriliste võimete ja teadmistega isikuid leidub kõigil põlisrahvastel. Hoolimata sajandeid kestnud kristlikust nõiajahist leidus Maavallaski veel XIX sajandil sadu teadjateks, tarkadeks, arstideks, ohutajateks jne kutsutud rahvaarste, kes kandsid kohalikke põlisteadmisi. Alles moodsa tervishoiu arenedes ja kogukondade lagunedes tõrjus akadeemiline meditsiin põlised ravioskused ja -teadmised kõrvale.

Loe lisaks: Rahvaarstid Võrumaalt. Marju Kõivupuu, 2000.


Maavalla koda