[text]
Täna on

Sihtasutus Kihnu Kultuuriruum avas kylastajaile pyhapäeval Rootsikylas tuletorni läheduses Kihnu regionaalprogrammi toel omaks ostetud Metsamaa talu, et kujundada sellest omalaadne kogukonna ja pärimuskultuuri keskus, kirjutas Pärnu Postimehes Silvi Kanošina.

Avamispidustustel õnnistas talu õigeusu preester Aivar Sarapik, kylalised maiustasid suitsukala, omatehtud leiva-saia ja õllega ning said ära proovida Metsamaa talu vastvalminud põranda tantsukõlblikkuse.

Suurt huvi äratas sitsirätikute ja põlleriiete myyginäitus. Nagu SA Kihnu Kultuuriruumi juhatuse esimees Mare Mätas ytles, käis riiet kaemas-ostmas saare naistest kyllap enamik.

Mätase sõnutsi on keskust saarerahvale väga vaja. “Talus toimuvad kogukonna peod, kohtumised, pärimuslaagrid,” rääkis ta. “Seal hakkavad koos käima ansamblid Kihnumua ja Nuõrdõselts, valmistame rahvakalendri tähtpäevadeks rahvuslikke toite ja teeme koduõlut.”

Esimene syndmus sai teoks eile, kui Kihnut väisas ansambel Pärnu Poisid koos lõõtsamehega Saksamaalt. Nädala algusest aga tegutsevad Metsamaal Eesti kunstiakadeemia ehtekunsti tudengid, kes Mätase ytlust mööda käivad peresid pidi ja joonistavad yles sepiseid ning ehteid. Kogutud vara saab Kihnu muuseum oma kogusse.

“Metsamaa talu puhul on tore see, et kuigi kõik kolm omanikku myysid meile maja ära, sõlmisime neist yhe, Veeraga, lepingu eluaegse elamisõiguse kohta talus,” tähendas Mätas. “Ta hoiab keskusel silma peal ja aitab yritusi korraldada. Taluhoonete juurde kuulub kaks hektarit maad.”

Kihnu pärimuskultuur sai aastal 2003 UNESCO vaimse pärandi nimekirjas. Kultuuri hoidmiseks ja kaitsmiseks on loodud SA Kihnu Kultuuriruum, mille tegevuse eesmärk on UNESCO-le esitatud tegevuskava elluviimine riigi rahastatava Kihnu regionaalprogrammi toetusel.


Pärnu Postimees