[text]
Täna on

t_SilerHydsi.gifLaupäeval toimus Setomaal Värskas järjekorras 15. Seto Kuningriigi päev, kus võis osa saada seto laulust ja pillimängust ning jälgida sõjaväeparaadi. Päeva tähtsaimaks syndmuseks oli uue ylembtsootska valimine. Aasta selles ametis olnud Aare Hõrna asemel valis rahvas jumal Peko asemikuks Silver Hüdsi.

Peoväljaku kõrval oli avatud Setomaaga diplomaatilised suhted sõlminud Haanimaa saatkond, kus peatusid ka Kilpkonnasaarelt saabunud viis põlisameeriklast.

Syndmusele päris seto vaimu otsima tulnud pidid seekord mõnevõrra pettuma. Rahvarõivaid kandvad ja seto keelt kõnelevad põlismaalased kippusid jääma Värska vallutanud euroeestlaste varju. Kuningriigi päevast on saamas Seto õllesummer, kõlas mitmelt poolt karm, aga aus hinnang toimuvale. Seda muljet syvendas EV pea- ja kultuuriministri kohalolu. On ju avalik saladus, et Eesti riigivõimud kasutavad kyll Setomaa loodusvarasid, kuid lasevad vinduda seto elmal. Kohalike põlisrahvaste maile loodud riik laseb hävida talurahvaehitistel ja iidsetel looduslikel pyhapaikadel.

Pilt: Vahtraoru talus turiste pidavast Hydsi Silverist sai uus ylembtsootska. Auli Kytt


Maavalla koda