[text]
Täna on

Tsiklite mäkketõusuvõistlused lõhkusid vana kalme.

Haanja vallas Mustahamba kylas kõrguvalt muitselt Kalmemäelt leiti heinakuu keskel toimunud mootorrataste mäkketõusuvõistluse järel kaks kolpa ja teisi inimluid, kirjutas Võrumaa Teatajas Arved Breidaks.

Inimjäänused leiti Kalmemäelt juba paar päeva pärast mäkketõusuvõistlust. Leidja oli naaberkylas elav Helve, kes viis lapselapsi kyngast vaatama. „Tahtsin lapselastele näidata, kus me omal ajal jaanituld ja jyrituld tegime,” ytles ta.

Kynkal sattusid nad aga maas vedelevatele inimluudele, mis olid tõenäoliselt maapinnale tulnud mäkketõusu­võistlusele eelnenud tööde käigus, kui kynka pinnast sahaga kokku tõugati.

Tol päeval leidsid Helve ja tema kaaskond lapse koljuluu, mis oli kolmeks tykiks lagunenud, ja täiskasvanu terve, kuid hammasteta kolba. Lisaks kaheksa lapsele kuulunud roiet ja yhe umbes 30 ­sentimeetri pikkuse luu, mis Helve ­sõnul võis olla kyynar- või sääreluu. Peale selle oli seal hulk selgroolylisid ja tykk täiskasvanu vaagnaluust.

Selle nädala kolmapäeva pärastlõunal, mil Helve, tema lapselaps Liisi ja viimase sõber Enri Võrumaa Teataja leiukohta juhatasid, olid luud aga kadunud. Keegi oli hunnikusse koondatud luud vahepeal võssa laiali pildunud. Sealt leidsime siiski kaks lapse koljuluu tykki, kolm lapse roiet ning tyki täiskasvanu vaagnaluust.

Toimetus sai oma valdusse ka varem telefoniga tehtud foto suuremast kolbast ja teistest luudest.

Kynkale antud nimi räägib enda eest ysna palju, kuid selle saamisloo ja sinna maetud inimeste kohta pole mingeid andmeid.

„40-50 aastat tagasi rääkis ema, et sealt oli luukere leitud,” lausus Helve. Toona oli maaomanik tuliselt väljakaevamiste vastu seisnud, lubades Helve sõnul hiljem kas või hauast välja tulla, kui keegi peaks kyngast puutuma.

Plaan kutsuda kynkale arheoloogid jäi toona katki ning keegi ei tea tänini, milliseid saladusi kyngas endas peidab. Ymbruskonna inimeste jutu järgi on teada vaid see, et viimaste sõdade ajal ei ole seal inimesi tapetud ega neid mäele maetud.

Eesti folkloristide andmebaasis talletatud suulise pärimuse kohaselt on Mustahamba Kalmemägi ennemuistne matusekoht, kust on leitud peale inimluude ka sõlgi. Samas kylas asub ka Sormuli mägi, mida varem kutsuti Kirikumäeks ja kus ennemuiste olevat asunud kirik või kabel. Mida tähendab rahvapärimuses kasutatud sõna „ennemuiste”, ei ole täpsustatud.

Võrumaa muuseumist ei osatud sellele infole midagi lisada.


Võistluse korraldaja: me ei teadnud midagi

Kalmemäel mootorrataste mäkketõusuvõistluse korraldanud motoklubi Mad Devil president Alar Johanson ytles, et tal polnud aimugi, et kyngas võib olla endine matmispaik.

„Esimene kuulmine,” lausus ta. Johansoni sõnul ei osanud keegi arvata, et sealt võivad luud maapinnale kerkida. Ta kinnitas, et kõikvõimalikud load võistluse korraldamiseks olid olemas ja ykski ametkond ettevõtmises probleemi ei näinud.

Johanson ei varjanud pettumust, sest Kalmemägi on juba seitsmes kyngas Võrumaal, mille ta on kymmekonna aasta jooksul mäkketõusuks kohandanud ning mis nyyd võib taas käest libiseda.

„Meil on mäega alati probleeme. Kas on rohelised kallal või avastatakse erosioonioht või lihtsalt keelatakse ära,” ytles ta.

Kalmemägi paistis olevat ideaalne, sest nõlv on järsk, koht asub kaitsealusest looduspargist kaugel, samuti on seal metsa lageraie tehtud.


Võrumaa Teataja