[text]
Täna on

t_kiviaed.gifPuhkused ei ole veel läbi, september ei ole veel hakanud, ilmad ei ole veel kylmad. Paras aeg ette võtta tõsisem töö talus, suvilas või vanaema juures. Miks mitte kiviaed!

Läinud nädalavahetusel peeti Harjumaal vabaõhumuuseumis kiviaiakoolitus, läbiviijaks vabaõhumuuseumi peakonservaator Marike Laht. Tema sõnul saavad kiviaia ladumisega suurepäraselt toime naisedki. Suurte ja raskete põhjakivide paikaseadmine on kyll meeste pärusmaa. Vabaõhumuuseumi kiviaia ladumise kursustest on osa võtnud mehi ja naisi enam-vähem võrdselt, kirjutas Rohelises Väravas Liina Espenberg.

Marike Laht ytleb, et 17. sajandi Saaremaalt pärit kiviaedade rajamise juhend õpetab, et aastas tuleb kiviaeda ehitada 17–21 meetrit, aia laius on alt 1,8 meetrit, pealt 0,9 meetrit ja kõrgus olgu samuti 1,8 meetrit.

Vanu kiviaedu on looduskaitse alla võetud. Nad on koduks nii looma- ja linnuliikidele kui ka haruldastele taimeliikidele. Varasematel aegadel olid vundamendita kiviaiad mitte iluasjad, vaid põllulappide piirajad. Tavaliselt valmis kiviaed jupi kaupa, nõnda kuidas põllult kivid välja korjati.

Mäletate, kuidas Oskar Lutsu Kiir kiviaeda tegi ja kuidas Toots teda õpetas: „Võta siis ruttu kätte, veereta nad tänavale ja tee kiviaid. See, mis ma sulle praegu ytlesin – see on teooria; kui sa veeretama hakkad – siis on praktika.“

Neiu Ärnjalegi synnitas kivi veeretamise töö haruldast lõbu, tema läks isegi nii kaugele, et vihmavarju kivi pöörates pooleks murdis.

Hästi tehtud kiviaed paistab väga ilus, ta on eestlasele oma, nagu palkmaja ja laastukatuski. Kiviaeda võib teha nii raudkividest kui ka paekivist või mõlemast korraga. Mingit mörti kiviaia ladumisel ei kasutata. Tuleb muuhulgas tähele panna, et paljud kiviraunad on kaitse all, nii et lihtsalt niisama neid põllult ära vedada ei tohi. Kiviaia taastamiseks on võimalik saada toetusi PRIAst. PRIA nõudel peab toetatav kiviaed mingil määral piirama ka põllumassiivi ja omanik peab kasutama vähemalt 0,3 hektarit põldu.

Et aga kiviaed vähemalt sada aastat vastu peaks, ongi õige aeg seda õppima minna. Eesti Vabaõhumuuseumis ootab ees veel kaks kursust, yks neist Lahemaal. Registreeruda saab: kuiekool @ evm.ee, tel 654 91 26 ja osavõtutasu on 400 kr.

Vaata ka:

Kiviaia rajamine, taastamine ja hooldamine (http://www.agri.ee)

Kiviaedade ajaloost:

Madis Rennu. Eesti traditsioonilised kiviaiad: etnograafia ning kultuurirollid: magistritöö. Tartu, 2007 (http://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream/10062/2925/1/Rennu_Madis.pdf)


Roheline Värav