[text]
Täna on

t_parnamae.gifHomses Tasakaalu saates on muude teemade kõrval pyhendatud aega ka hiitele jt ajaloolistele looduslikele pyhapakadele.

Saate viimane lugu viib vaataja mitmetesse esivanemate pyhapaikadesse. Tuleb välja, et mitmed pyhapaigad jäävad saladuseks ja kogukonna sellist otsust tuleb austada. Paraku on väga paljud pyhapaigad hävimas unustuse tõttu, sest nende asupaika ja pärandit pole keegi kunagi kaardistanud. Tasakaalu teejuhiks hiite juurde oli Maavalla Koja vanem Ahto Kaasik. 

Esimeses loos saame tuttavaks Jaan Tomingasega, kes otsustas "Teeme ära!" aktsiooni eeskujul asuda kaardistama meie elukeskkonna saastet. Tänaseks on ta kaardile kandnud kymneid Pärnu linna piiril ja Sauga vallas olevaid ebaseaduslikke solgitorusid. Torudest tulev sodi voolab otse Pärnu jõkke ja sealt edasi Pärnu lahte. Tomingas kutsub yles kõiki kaasmaalasi kaardistama solgiojasid ja -torusid, ehkki need igapäevaselt silma ei riivagi.

Teine lugu tuleb otse Euroopast ja tutvustab yle-Euroopalist ökomärgist.

Pärnumaal ja pyhapaikades käib saatejuht Erik Sikk. Rezissöör Liina Triskina. Operaator Arvo Vilu. Vastutav toimetaja Ylle Rajasaar.

Tasakaalu saadet näitab TV 3 laupäeval, 22.11. kl 12.00.

Pilt: Tasakaalu võtteryhm kylastas ka Jägala kyla Pärnamäe hiit.