[text]
Täna on

Neljapäeval, 18. sygiskuud kell 18 toimub selle hooaja esimene syndmus sarjast “Lahemaa loodus- ja kultuuripärandi õppeõhtud”. Esinema on kutsutud dendroloog ja Tartu ylikooli loodusgeograafia lektor Alar Läänelaid, kirjutas Virumaa Teataja.

Alar Läänelaid on hinnatud õppejõud ning dendrokronoloogia kui teaduse tutvustaja ning arendaja Eestis. Dendrokronoloogia tegeleb puude ja palkide vanuse määramisega aastarõngaste abil. Eeloleva loodusõhtu teema ongi “Aastarõngad näitavad ajalooliste hoonete vanust”.

Puude aastarõngad kui teabekogum ei säili mitte ainult kasvavates puudes, vaid ka puutyvedest tehtud ehituspalkides. Erineva laiusega aastarõngaste järjestus (muster) on ainulaadne igale sajandile. yhel ajal kasvanud puude aastarõngamustrid on sarnased. See võimaldab kõrvutada ehitustalade aastarõngamustrit kasvavate puude aastarõngamustriga ja teha kindlaks talade langetamise aasta.

Ehituspuude langetamisaeg osutab hoone ehitamise ajale. Nii on teada saadud paljude ajalooliste hoonete vanus.

Kord kuus toimuvate Lahemaa loodusõhtute korraldamist toetab keskkonnainvesteeringute keskus, loengud on kuulajatele tasuta. Oodatud on kõik huvilised ning eelnev registreerimine pole vajalik.

Loengu pikkus koos kohvipausiga on 2,5 tundi. Loodusõhtute toimub Palmses  endise tõllakuuri hoones.


Virumaa Teataja