[text]
Täna on

Eesti pärimusmuusika keskuses tegutseva August Pulsti õpistu korraldatava koolikontsertide sarja neljas hooaeg algas uute teemadega, kirjutas Sakalas Margus Haav.

Kui varasematel aastatel said õpilased osa kontserdist «Rahvamuusikast pärimusmuusikaks», siis tänavu on lisandunud tervelt kolm teemaprogrammi.

Rõõmus kava haarab kaasa

Sarjas «Muusikaga muinasjuttu ja tagasi» vestab jutte Piret Päär ning teda toetavad muusikud Sofia Joons ja Cätlin Jaago. Kava «Rahvakalendri tähtpäevi» juhivad Marju Kõivupuu ja Lauri Õunapuu. Kolmandas värskes programmis keskendutakse Sofia Joonsi eestvedamisel Eesti-Rootsi piirkondade muusikale.

Varasematest aastatest tuttav kontsert «Rahvamuusikast pärimusmuusikaks» tutvustab eesti pärimusmuusikat selleks, et täiendada koolis õpetatavat asjatundliku, tervikliku, kaasahaarava ja rõõmsa kavaga. Seda teevad Cätlin Jaago, Tarmo Noormaa ja Lauri Õunapuu.

«Alanud õppeaastal on esimesed koolikontserdid juba antud,» rääkis esinemiste toimetaja Mare Lilienthal. «Möödunud aastal toetas meid Viljandimaa omavalitsuste liit ja me käisime läbi peaaegu kõik maakonna koolid. Lapsed aga kasvavad ja muidugi on meid ka tänavu maakonna koolidesse kutsutud.»

Esinemas käiakse mujalgi Eestis ning keskmiselt antakse neli kontserti nädalas. Möödunud õppeaastal astusid pärimusmuusikud laste ette 112 korda.

Ebaharilik koolitund

Yks koolikontsert kestab 45 minutit, seega sama kaua kui tavaline koolitund. Vastuvõtt on enamasti olnud soe. Lilienthali sõnul käivad esinemas kogenud muusikud, kes oskavad publikuga suhelda.

«Mulle meeldib, kuidas nad tabavad ära just selle, mida neilt oodatakse,» kiitis toimetaja. «Vanemaid õpilasi huvitab vahel ajalugu, mõned lapsed tahavad jälle rohkem kaasa laulda.»

Koolikontsertide korraldamine on ajendatud missioonitundest. «Koolide muusikaõppes on pärimusmuusika osa väga väike,» selgitas Lilienthal. «Muidugi võib pärimusmuusikat teoreetiliselt õpetada, aga kindlasti on mõjusam, kui laps näeb inimest laulmas või pilli mängimas.»

ARVAMUS

Eda Saaremets,

Lahmuse kooli huvijuht

Mulle on pärimus niivõrd oluline, et ma ei kujuta elu ilma selleta ettegi. See, mida pärimusmuusika edasi annab, on äärmiselt tähtis.

Lastele meeldib koolikontsertide lihtsus. Seal kõlavad lood on elust enesest ning see, kui pillimees esineb siin ja praegu ilma võimenduseta, annab vahetu elamuse.


Sakala