[text]
Täna on

Haudenosaunee (irokeeside) ehk Kuue Rahva Liidu tänupalve tõlkis Terve Elu kalendri jaoks Toomas Trapido. Tänasel kasupäeval on seda kohane meenutada.


Kuue Rahva Liit, omanimega Haudenosaunee, tuntud ka irokeesidena, on yks elmalise ja yhiskonnakorralduse järjepidevuse poolest vanemaid rahvaid. Nende rahvavõim on ligi 1000 aastat vana, kestab siiani ning inspireeris omal ajal Ameerika yhendriikide põhiseaduse. Sellise järjepidevuse võti peitub osaliselt kindlasti tugevas vaimses tavas, mille yheks osaks on tänupalve kõigile olenditele. Sellega alustab Kuue Rahva Liit olulisi kokkusaamisi ning seda võiksime ka meie öelda näiteks kooli alustamisel või lõpetamisel, sugulaste kokkutulekul, pyhade ajal või muudel sobivatel juhtudel.

TERVITAME KOGU LOONDA!

Inimesed

Me oleme täna kogunenud ja me näeme, et elu ringkäigud jätkuvad. Meile on antud ylesanne elada tasakaalus ja kooskõlas yksteise ning kõigi elavate olenditega. Nii me toome nyyd oma meeled yheks kokku, tervitades ja tänades yksteist kui Inimesi.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Maaema

Me oleme kõik tänulikud oma emale – maale, sest tema annab meile kõik eluks vajaliku. Ta toetab meie jalgu kui me tema peal kõnnime. See rõõmustab meid, et ta jätkuvalt meie eest hoolitseb nagu ta on seda teinud aegade algusest saadik. Oma emale saadame tervitused ja tänu.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Veed

Me täname kõiki maailma vesi meie janu kustutamise ja jõu andmise eest. Vesi on elu. Me tunneme tema väge erinevates vormides – jugade ja vihma, udude ja ojade, jõgede ja ookeanidena. Yhel meelel saadame me tervitusi ja tänu vee vaimule.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Kalad

Me pöörame oma meeled kogu kalaelule vees. Neid õpetati vett puhastama ja selgeks tegema. Nad annavad end meile ka toiduna. Me oleme tänulikud, et võime ikka veel leida puhast vett. Nii me pöörame end kalade poole ja saadame tervitusi ja tänu.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Taimed

Nyyd pöördume taimeelu tohutute väljade poole. Nii kaugele kui silm seletab, kasvavad Taimed ja saadavad korda palju imesid. Nad annavad toitu paljudele elu vormidele. Olles oma meeled kokku toonud, me täname ja loodame, et näeme taimi paljude tulevaste põlvkondade ajal.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Toidutaimed

Yhel meelel pöördume nyyd austama ja tänama kõiki toidutaimi, keda saame aedadest. Aegade algusest saadik on viljad, juurikad, oad ja marjad aidanud inimestel ellu jääda. Ka paljud teised elusolendid ammutavad nendest jõudu. Me kogume kõik Toidutaimed yheks kokku ja saadame neile tervitusi ning tänu.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Ravimtaimed

Nyyd pöördume kõigi maailma ravimtaimede poole. Algusest peale juhendati neid haigusi ära võtma. Nad on alati ootamas ning valmis meid ravima. Me oleme õnnelikud, et meie hulgas on veel pisut neid erilisi inimesi, kes mäletavad, kuidas neid taimi ravimiseks kasutada. Yhel meelel saadame tervitusi ja tänu ravivägedele ja ravivägede hoidjatele.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Loomad

Me kogume oma meeled kokku, et tervitada ja tänada kogu maailma loomaelu. Neil on meile kui inimestele palju õpetada. Me näeme neid oma kodude lähedal ja sygavates laantes. Me oleme rõõmsad, et nad ikka siin on ja loodame, et see jääb nii alatiseks.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Puud

Me pöördume nyyd oma mõtetega puude poole. Maal on palju puude perekondi, kellel on oma õpetused ja kasutused. Mõned annavad meile peavarju, päikese- ja vihmavarju, teised vilju, ilu ja muud kasulikku. Paljud maailma rahvad kasutavad puud rahu ja tugevuse tähisena. Yhel meelel me tervitame ja täname puuelu.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Linnud

Me paneme oma meeled yheks kokku ja täname kõiki linde, kes liiguvad ja lendavad meie peade kohal. Looja andis neile ilusad laulud. Iga päev meenutavad nad meid elu yle rõõmustama ja elu väärtustama. Kotkas valiti nende juhiks. Kõikidele lindudele – kõige väiksematest kõige suuremateni – saadame oma rõõmsad tervitused ja tänu.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Neli tuult

Me oleme kõik tänulikud vägedele, keda tunneme Nelja Tuulena. Me kuuleme nende hääli liikuvas õhus, kui nad annavad meile värskust ja puhastavad õhku, mida me hingame. Nad aitavad aastaaegadel vahelduda. Nad tulevad neljast suunast, toovad meile sõnumeid ja annavad meile jõudu. Yhel meelel saadame me oma tervitused ja tänud Neljale Tuulele.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Äikeseolendid

Nyyd pöördume läände, kus elavad meie vanaisad – äikeseolendid. Äikese ja kõuehäältega toovad nad endaga kaasa vee, mis annab uut elu. Me toome oma meeled yheks kokku, et saata tervitusi ja tänu meie vanaisadele, äikeseolenditele.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Päike

Nyyd me tervitame ja täname oma vanimat venda – päikest. Iga päev rändab ta yle taeva idast läände, tuues uue päeva valguse. Ta on kõigi elu tulede allikaks. Yhel meelel saadame me oma tervitused ja tänud oma vennale, päikesele.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Vanaema kuu

Me paneme oma meeled kokku ja täname oma vanimat vanaema – kuud, kes valgustab öist taevast. Ta on naiste juhiks kogu maailmas ja tema valitseb tõusu ja mõõna yle ookeanides. Tema muutuva näo järgi mõõdame me aega ja see on kuu, kes hoiab oma silma peal siia Maailma saabuvatel lastel. Yhel meelel saadame oma tervitused ja tänu meie vanaemale, kuule.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Tähed

Me täname tähti, kes on kalliskividena mööda taevast laiali laotunud. Me näeme neid öösel aitamas kuul pimedust valgustada ja tuues aedadesse kastet ning kasvatades elavat. Kui me öösel rändame, siis juhatavad nad meid koju. Meie meeled yhena kokku kogutud saadame me tervitusi ja tänu kõigile tähtedele.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Valgustatud õpetajad

Me kogume oma meeled, et tervitada ja tänada valgustatud õpetajaid, kes on läbi aegade tulnud meid aitama. Kui me unustame, kuidas kooskõlas elada, tuletavad nad meile meelde, kuidas me inimestena peame elama. Yhel meelel saadame me tervitusi ja tänu nendele hoolivatele õpetajatele.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Looja*

Nyyd pöörame oma mõtted looja või suure vaimu poole ja saadame tervitusi ja tänu loomise andide eest. Kõik, mida me heaks eluks vajame, on siin emakesel maal olemas. Kõiges armastuses, mis meid endiselt ymbritseb, kogume oma meeled yheks ja saadame valitud tervitussõnad ja tänud loojale.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

Lõpetamise sõnad

Me oleme nyyd jõudnud kohta, kus me lõpetame oma sõnad. Nende paljude juures, keda me oleme nimetanud, polnud meil kavas kedagi välja jätta. Kui keegi ununes, siis jätame selle igayhe hooleks tervitada ja tänada neid sobival moel.

Nyyd on meie meeled yheks saanud.

*Looja - soome-ugri jpt rahvaste jaoks on maailma loojaks (vee)lind, kelle munadest syndis kõik see maailm. Maakeeles tähendab looja munejat. Toim.