[text]
Täna on

21. porikuud kell 10 korraldavad Eesti Kirjandusmuuseumi folkloristika osakond ja MTÜ Eesti Folkloori Instituut Ylenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis rahvusvahelise rahvaravi-alase seminari "Lood haigustest ja nende ravist", teatas Eesti Kirjandusmuuseum.

Osalemisest ja esinemissoovist tuleks teatada porikuu 6. päevaks aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.. Teesid saata samal aadressil hiljemalt 13.10.

Syndmuse korraldajas kirjutasid:

Erinevates uurimustes on lääneliku inimese haigestumist käsitletud omalaadse tasakaalu rikkumisena. Selle käsitluse kohaselt on haigus ebanormaalne seisund, kus raskesti haige inimene häbimärgistatakse ja tõrjutakse tavapärasest elust välja. Haigust tunnetatakse yhiskondlikul ja isiklikul tasandil ohuna, kuna see ohustab keelelis-elmalisel tasandil tunnusttaud myyti "inimese igavesest ja tähendusrikkast elust".

Yhiskondlikul tasandil seab haigus ohtu tootlikkuse ja yldise heaolu, kuna haiged inimesed kulutavad yhiskondlikke varusid ega suuda teha tööd.

Majandus- ja yhiskonnateadustes on riigi heaolu mõõtmise yheks aluseks haigete inimeste hulk, sest endiselt usutakse, et heaoluyhiskonnas suudetakse tagada inimestele parem tervis. Ometi on nõnda, et tavalises olukorras ei ole inimene valmis tegema otsuseid oma tervise suhtes. Haigus saabub alati ootamatult.

Isiklikul tasandil mõjutab haigus inimese yhiskondlikku seisundit.
Inimeste räägitud ja kirjutatud haiguse lugudest ilmneb, et haigus võib tähistada ka head muudatust elus. Juhul kui inimene murrab eelmainitud tervisemyydi ja võtab omaks, et elu ei kesta lõputult ja seda tuleb kasutada nyyd ja praegu.

Haigustest pajatavad lood ja lood sellest, kuidas haigusi ravitakse, võimaldavad erinevate isiklike ja yhiskondlike tahkude vaatlemist. Nii suulised kui ka kirjutatud lood sisaldavad erinevaid suhtumisi haigusesse ja tervisesse. Seega on need eriti heaks vahendajaks haiguse ja tervise tähenduse erinevate aspektide vaatlemisel.