[text]
Täna on

Viljandis toimub sellel nädalavahetusel, 2. - 5. porikuud, rahvusvaheline hiiu kandle mängijate kokkutulek. Pärimusmuusika Aidas saavad kokku poolsada talharpa-tyypi pillide mängijat Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Venemaalt, Islandist ja Walesist. Yhiselt otsitakse hiiu kandle suguluspillide taaselustamise võimalusi ning viiakse pillimäng kokku pärimustantsudega, kirjutas Bioneer.

Kolme päeva jooksul toimuvad muusika, tantsu ja pillimängu õpitoad nii edasijõudnutele kui algajatele. Eraldi päev on pyhendatud Vormsi lugude ja rannarootsi tantsude õppimisele. Rahvusvahelise talharpa tyypi pillide (hiiu kannel, jouhikko, crwth, islandi fidla ja langspil) mängijate kokkutuleku raames toimub ka kaks avalikku kontserti.

Neljapäeva, 02.10. õhtul astub isikukontserdiga yles Norra hardanger-viiuldaja Ånon Egeland, kes mängib ka parmupilli, norra flööte, tsitrit ja kitarri.

Laupäeva, 04.10. õhtul saab Pärimusmuusika Aidas nautida vinget Soome hiiu kandle (jouhikko) nelikut Jouhiorkesteri (lisatud foto), kelle kontserdi järel asub plaate keerutama Pastacas.

Jouhiorkesteri lõid kaheksa aasta eest kolme erineva põlvkonna jouhikko mängijad. Ansambel esitab põhiliselt pärimusmuusikat, enamik lugusid on vanad Karjala jouhikko-viisid, lisaks mõned ansambli liikmete helitööd. Jouhikko kvartett kõlab nagu orkester, kuhu lisavad sygavust pikkvile, parmupill ning inimhääl. Jouhiorkesteri värvikas liikmeskonnas teevad kaasa Pekko Käppi, keda on tema uuendusliku ja vaba lähenemise
poolest nimetatud jouhikko Jimi Hendrixiks ning vaanmeister Rauno Nieminen, kes on seda pilli ehitanud, uurinud ja mänginud juba yle 30 aasta.

Jouhiorkesteri kontserdi Pärimusmuusika Aidas eeloleval laupäeval juhatab sisse Talharpa kokkutulekust osavõtjate esinemine kell 20.00. Vabalaval astuvad yles Per Runberg Rootsist, Sigurdur Runar Jonsson Islandilt, Cass Meurig Walesist, Sofia Joons ja Janne Tamm Eestist jt.

Talharpa 2008 korraldab vabahariduskool August Pulsti Õpistu. Esimene Talharpa seminar toimus kolme aasta eest Vormsi saarel.

Loe lisaks: www.folk.ee/opistu, www.folk.ee/sundmused


Bioneer