[text]
Täna on

t_PyhaMagi.gifKolmapäeval, 15. porikuud näidatakse Viljandis Aidas hõimupäevade raames kahte hõimurahvastest kõnelevat filmi.

Kl 20.00 linastub Mari "Pyha mägi" ja kl 20.30 Ungari "Elude laul".

Pilet 25 kr.

PYHA MÄGI
Režissöör: Aleksei Aleksejev
2001, tõsielufilm, värviline, 28 min

Film "Pyha mägi" näitab, et mari põline loodususk pole kadunud. Paljud palved on säilinud ja elavad edasi tänapäevalgi. Iga 4 aasta tagant korraldab mari rahvas Vjatka jõel Tšumbõlati mäe juures loodususulise palvuse. Legend räägib, et mägi kannab niisugust nime mari vanema Tšumbõlati auks. Pärast surma maeti ta sellesse kohta ja nyyd puhkab siin tema hing.

Tšumbõlati palvust nimetatakse ka "Mäe esivanema" kummardamiseks ja sellepärast on see mägi pyha. Arvatakse, et taevani tõusev mägi on lähemal peajumalale Kugu Jumole. Palvuse valmistab ette mari usu palvevanem kart, ta valmistub selleks kogu eelneva aasta.

Pyha mäe juurde tullakse palvetama tervete perekondade ja kyladega. Sellel päeval Tšumbõlati mäe juurde kogunevatel inimestel on kaasas rahvustoidud. Kindlaksmääratud kohas syydatakse lõke ja kart loeb palve ning palub jumalaid: valget suurt jumalat, tuulte jumalat, vihma ja välgu jumalat ning maaema, et nad hoiaksid looduslikud hädad viljapõldudest eemal ja aitaksid kasvatada rikkaliku saagi. Nad toovad ohvriks härgi, lambaid ja hanesid. Alamateks loomadeks loetakse kanu ja kukkesid ja seepärast ei ole nad ohverdamiseks kõlbulikud.

Suur palvetamine kestab 2-3 päeva ja sinna sõidavad kokku marid erinevatest regioonidest. Pyhi talitusi võib läbi viia ainult kindlatel nädalapäevadel: esmaspäeval, neljapäeval, reedel ja pyhapäeval. Palvetada võib noorel või täiskuul. ykskõik millise palve eesmärk ei ole ainult inimeste kokku kutsumine ja nende eest palvete lugemine, vaid iga uskliku sydames õilsate tunnete: vastastikuse mõistmise, kaastunde ja halastuse äratamine."

Pilte filmist „Pyha mägi"


ELUDE LAUL
Režissöör: Csaba Bereczki
2008, tõsielufilm, värviline, 100 min

Keset Transilvaaniat asuvas kylas maetakse kuulsat ungari mustlasviiuldajat, kes suri 76 aasta vanuses. Surmateate peale on kokku tulnud kõik yksteisest kaugel elavad piirkonna muusikud, kes pidasid viiuldajat oma eeskujuks. Siin mängivad nad oma meistri mälestuseks. Meister on lahkunud, kuid nyyd synnib uus 27liikmeline orkester, milles mängib mustlasi, rumeenlasi ja ungarlasi kogu Transilvaaniast.

Viiulivirtuoosi järglane on István Jámbor, hellitusnimega Dumnezeu (Jumal), kes on Csavási ansambli eestvedaja. Filmi teisteks keskseteks tegelasteks on kogu oma pere kaotanud Titi; vana Zerkula, kes on lapsest saati pime, kuid laulu ja pillimänguoskuste poolest legendaarne; Stefan Moldovan ja Florin on asutanud Palatkai ansambli; suur paks laulja Marcel ja tema noor kitarristist sõber Florin - kokku on saanud paljud, kes kuni vana viiulivirtuoosi surmani pole yksteist tundnudki.

Muusika on nende kõikide elus sama oluline kui õhk või toit. See on lihtne, loomulik, elustav ja võluv. Leebe road-movie laadne film võimaldab vaatajal pilku heita nii rõõmsatele kui nukratele hetkedele muusikute elus ja annab mõista, et nende muusika on igavikuline.

Vaata filmi ylevaatejuppi