[text]
Täna on

Täna näidatakse Viljandis pärimusmuusika aidas esimest korda sel hooajal filme. Need jõuavad linale koostöös Ungari Instituudi ja Fenno-Ugria asutusega ning haakuvad teemalt praegu peetavate hõimupäevadega. Edaspidi on aidal plaanis filmivalikut pakkuda vähemalt kord kuus, kirjutas Sakalas Margus Haav.

«Põhirõhk on antropoloogilise taustaga filmidel ja muidugi meeldivad meile muusikafilmid,» ytles aida produtsent Mari Kalkun. «Meil on käsil mitu koostöövarianti filmitegijatega.»

Filme hakatakse näitama enamasti aida suures saalis, kus on videoprojektor ja suur ekraan, kuid mõni teos jõuab vaatajate ette ka väikses saalis.

Vaatama on oodatud kõik, kes otsivad midagi muud peavoolu kino asemel ja soovivad rohkem teada saada vähe tuntud elmanähtustest.

Täna linastub aidas kaks tõsielufilmi. Esimene neist on režissöör Aleksei Aleksejevi käe all 2001. aastal valminud «Pyha mägi», mis kõneleb sellest, et mari loodususk pole kaotanud oma esialgset kuju.

Teine teos, režissöör Csaba Bereczki tänavu valminud lugu viib vaataja Transilvaania kylla, kus maetakse kuulsat ungari mustlasviiuldajat. Surmateate peale on kokku tulnud kõik piirkonna muusikud, kes pidasid viiuldajat oma eeskujuks.


Sakala