[text]
Täna on

20.10. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Punakurk-kauri, meie arvukat läbirändajat võib kohata ka rannikuvetes talvitumas. Ta on suurepärane ujuja ja sukelduja, maismaal aga ysna saamatu. Ega talle lennatagi eriti ei meeldi, vaenlase eest ta pigem sukeldub.
Uurime Narva vanajõgede ehk struugade vee-elustikku, põhiliselt karpe ja tigusid. Struugad on karpidele head elupaigad ja nende liigirikkus ning arvukus näitab veekogu seisundit. Karbid on tublid vee puhastajad ja nendel on veekogu veeringes ylimalt suur tähtsus.
Heino Kiige puhul on tegemist mehega, kes oskab võrdselt hästi nii kirjaniku kui ka dendroloogi ametit. Mees ise ytleb, et ta on viis kuud aednik ja seitse kuud kirjanik. Välja ehisaianduse katsetalus, kus on yle 500 erineva puu- ja põõsaliigi ning mis kõik vajavad aedniku teadmisi ja hoolitsevat kätt, on Heino Kiik toimetanud juba 20 aastat.
Autorid Kristo Kiiker, Kristjan Kaljund ja Kadri Hinrikus. Lood seob kokku saatejuht Vladislav Koržets.

21.10. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

21.10. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Rabahane võib Eestis kohata kevadel ja sygisel läbirände ajal. Praegu on just õige aeg rabahanede vaatluseks, sest sygisränne kestab sygiskuust kooljakuuni. Nad rändavad ja toituvad suurtes parvedes, aga pesitsusajal armastavad omaette olla.
Teadlased väidavad, et kõik inimesed, olenemata keelest, kultuurist ja rassist, on geneetilisel tasandil väga sarnased. Just nende sarnasuste ja erinevuste abil pyyavad teadlased erinevate rahvaste ajaloo ning põlvnemise detailidele jälile jõuda. National Geographicu kuulsa kaubamärgi all toimiv Genographic projekt on maailma kõigi aegade suurim geeniuuring.
Osoon teeb kaasa kajakimatka Hiiumaalt Kõrgelaiule hylgeid vaatama. Hylgeelust räägib Ivar Jüssi.
Autorid Kristo Kiiker, Kristjan Kaljund ja Randel Kreitsberg. Lood seob kokku saatejuht Vladislav Koržets.

22.10. kl 22.50 ETVs: tõsielufilm Viimne lahing (The Final Battle, Saksa 2007).
Filmis vaadeldakse kristlike fundamentalistide mõjuvõimu Ameerika yhendriikide elma- ja poliitikaelule. Aastasadade jooksul on evangelistid pyydnud saavutada ylemvõimu yhiskonna kõigil tasanditel - perekonnas ja koolis, arvamusliidrite ning mõjukate poliitiliste ryhmituste seas. Nende relvadeks selles vaimses sõjas on kavalus, võim ja raha. Inimesi pyytakse meelitada totalitaarsesse kristlikku kogukonda, mis tegelikult teenib poliitilise ylemvõimu huve ja mille eesmärgiks on yles ehitada Piibli seadustele allutatud yhiskond.

23.10. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

23.10. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.
Kordus kl 20.30.

23.10. kl 14.05 ETVs: tõsielufilm Viimne lahing.

23.10. kl 19.05 ETVs: tõsielusari Lõvimees, 4/10 (Lion Man, Uus Meremaa 2004).
Esmapilgul jätab Siioni looduspark täiesti tavalise mulje - rohumaad, kõrged tarad ja suured loomad. Kuid Siioni asukad pistaksid tavalised farmiloomad hea meelega hommikueineks nahka. Nimelt elavad Craig Bushi eraloomaaias lõvid ja tiigrid, viis neist valged, kelletaolisi vabas looduses enam polegi. Whangarei looduspargis on kõigil käed-jalad tööd täis. Siion ja Shire said kyll suuremasse tarandikku, kuid ehitustööd on ikka veel pooleli. Tiiger Shikana, kes emarollis end kuigi kindlalt ei tundnud, kaotas hiljuti oma esimese vastsyndinud poja. Kuidas ta aga järgmisega hakkama saab? Kõik loomapargi töötajad toetavad teda, kuidas oskavad.

23.10. kl 19.30 ETVs: Siiditeel.
Pakistanis on piirkondi, kus sind lausa sunnitakse endale kylla tulema. Sealsamas mõned kilomeetrid eemal, kus toimetab Taliban, on keelatud ilma relvastatud saatjata liikuda. Karmid reeglid suhtluses naistega sunnivad Pakistani mehi leidlikkusele. Näiteks punane habe tähendab - otsin naist. Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

24.10. kl 15.20 ETVs: tõsielusari Lõvimees, 4/10.

24.10. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

24.10. kl 19.05 ETVs: Mytoklipp: Tuli (ETV 1996).
Vanade uskumuste kohaselt oli tulel imevägi - siiani elab see puhastavas leedotules. Ent tule võimu teadjad kasutasid teda muudelgi eesmärkidel ja põhjustel.
Režissöör Aile Ellmann, toimetaja Piret Suurväli.

24.10. kl 21.35 ETVs: Teatriõhtu: Nafta!
Teater NO99 etendus, mis kõneleb sellest, mis juhtub just nyyd ja siin maailmas. Naftavarud hakkavad ammenduma, maailma tarbimisvajadus aga suureneb. Ometi näib, et keegi ei hooli. Võib-olla polegi see nafta syy. Võib-olla ei hoolita millestki. Isegi sellest, mis kytusega peaks Noa laev sõitma. Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi tekst ja lavastus. Osades Mirtel Pohla, Tambet Tuisk, Gert Raudsep, Jaak Prints ja Kristjan Sarv. Režissöörid Toivo Kõster ja Maarja Pärsim.

25.10. kl 09.15 ETVs: tõsielusari Tere tulemast minu maale: Lauraga Brasiilias (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).
Keda ei huvitaks, kuidas elavad teiste maade lapsed? Kas nad käivad koolis? Milliseid mänge nad mängivad? Mida nad söövad? Dokumentaalsari vastab kõigile neile kysimustele, tehes väikeste giidide abil ringi ymber kogu maailma.

25.10. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Cap-Negre.
Muusika oksitaani laulikult Peire Boissiere'lt ja tema ansamblilt Cap-Negre, Plaat "Passat Deman" ilmus aastal 1999, tutvustab Leanne Barbo.

25.10. kl 19.00 ETVs: tõsielusari Metsik Kariibia, 2/4: Korallrahud ja laevavrakid (Wild Carribean, Inglise 2007).
Kariibi mere soe ja kristallselge vesi loob ideaalsed tingimused korallide kasvuks. Kuid see kaunis maailm on ka ohtlik. Tuhanded laevad on sõitnud korallrahudele ja uppunud. Nyyd on laevavrakkidest saanud lugematu hulga mereelukate kodu.

25.10. ~ kl 19.15 TV3: Roheline patrull.

25.10. kl 19.50 ETVs: Yks tegu: Kevade leidmine
Kevad paneb mahlad jooksma. Lapsepõlves algas kevad sellega, et papa andis kangi pihku ja käskis kevadele vastu minna. Et õuele tekkinud kõva lumekoorik katki teha. Nyyd olen pikka aega linnas elanud ja seal tehakse kevadet masinatega.
Saate teksti autor on Olavi Ruitlane.

26.10. kl 08.40 ETVs: tõsielusari Tere tulemast minu maale: Manuelaga Tðiilis (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).
Keda ei huvitaks, kuidas elavad teiste maade lapsed? Kas nad käivad koolis? Milliseid mänge mängivad? Mida nad söövad? Dokumentaalsari vastab kõigile neile kysimustele, tehes väikeste giidide abil ringi ymber kogu maailma.

26.10. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

26.10. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat: Põhja-Soome ja saamid.
Kordus kl 23.05.